FAQS

FAQS

A continuació trobaràs resposta a les preguntes més freqüents en relació a la participació a Premis EmprènXXI. Busca resposta a la teva consulta i, en cas de no trobar-la, no dubtis a contactar-nos; estarem encantats de poder ajudar-te.

1. Qui pot presentar-se?

Poden presentar-se als Premis EmprènXXI joves empreses innovadores amb domicili social o fiscal a Espanya o Portugal que hagin iniciat la seva activitat a partir de l’1 de gener del 2021 i que compleixin els requisits de participació.

2. A quins premis opto?

Pel fet de presentar la teva candidatura optes a aquests premis:

  • Premi Regional: a l’empresa amb més impacte al teu territori, dotat amb 6.000€ i un programa de formació en un hub d’innovació de referència. Compiten en este premio todas las empresas de un mismo territorio, independientemente de su sector. Se otorgan 19 premios. En España se otorga un premio para cada una de las 17 Comunidades Autónomas y en Portugal dos premios (un premio para Zona Norte/Centro, y otro para Lisboa/Sur e Islas).
  • Premis 18è aniversari: per a les empreses més innovadores i amb major potencial per resoldre els desafiaments plantejats, dotat amb 20.000 € per a la guanyadora de cada categoria i un programa d’acompanyament internacional. Competeixen en aquest premi totes les empreses que puguin aportar solucions als desafiaments proposats. Es concedeixen 6 premis:
    • IMPACTE SOCIAL: a l’empresa amb més influència positiva en la societat.
    • SOSTENIBILITAT: a l’empresa més sostenible segons els criteris ESG (ambiental, social i govern corporatiu).
    • INNOVACIÓ DISRUPTIVA: a l’empresa amb un projecte dedicat a la innovació tecnològica més disruptiva.
    • ESCALABILITAT: a l’empresa amb major potencial de creixement i impacte a escala global.
    • IMPULS AGRO: a l’empresa que transformi la indústria agroalimentària, incorporant la innovació tecnològica en la seva producció.
  • Programa d’acompanyament: les 19 empreses guanyadores de la Fase Regional, així com les 6 guanyadores i 12 finalistes dels Premis del 18è aniversari, accediran a un programa de formació internacional en un hub d’innovació global, impartit en col·laboració amb ESADE i el MIT de Boston.
  • Durant la 18a edició es llançarà un programa en col·laboració amb CaixaBank, a través del qual les empreses candidates, AlumniXXI i clients de DayOne podran presentar les seves solucions per als reptes plantejats pel Grup CaixaBank.
  • A més, totes les empreses guanyadores accediran a la Comunitat AlumniXXI i participaran a l’Investors Day EmprènXXI.
3. Puc guanyar més d’un premi en una edició?

Pots guanyar-los tots! Els processos de selecció i jurats dels diferents premis que s’atorguen en una edició són totalment independents. Per tant, una mateixa empresa podria resultar guanyadora del premi en el seu territori i d’un o diversos dels Premis del 18è aniversari.

4. Si vaig guanyar un premi en una edició anterior, puc tornar a presentar-me?

Una empresa no pot guanyar dues vegades el mateix guardó, però pot optar als altres premis. Així, per exemple, una empresa que resultés guanyadora a nivell territorial en una edició anterior pot tornar a presentar-se i optar a un dels Premis del 18è aniversari, tot i que seria descartada dels premis regionals que ja va guanyar, i viceversa.

5. Amb qui competeixo?

En la Categoria Regional, a el premi a l’empresa amb major impacte al seu territori, competeixen totes les empreses presentades en aquest mateix territori. Competeixen 19 territoris: les 17 Comunitats Autònomes d’Espanya i 2 zones de Portugal (Nord/Centre i Lisboa/Sud i Illes).

En la categoria dels Premis del 18è aniversari, es competeix amb totes les empreses de la mateixa categoria plantejada a la qual s’hagi inscrit, independentment del seu territori d’origen. Les empreses, en el procés de presentació de la seva candidatura, seleccionaran un màxim de 2 (dos) premis del 18è aniversari als quals optar amb la seva candidatura.

 

6. Sóc un/a treballador/a autònom. Puc presentar-me?

No, només poden presentar-se empreses constituïdes amb ànim de lucre.

7. Es poden presentar projectes sense tenir constituïda una societat?

No, és necessari tenir constituïda una empresa en el moment de presentar la candidatura. Excepcionalment, es poden admetre candidatures la data de constitució estigui prevista al gener 2025, sempre que comptin amb un producte mínim viable ja al mercat.

8. Quin és el termini de presentació de la candidatura?

Comença el dimecres 23 d’octubre de 2024, a les 9:00 a.m., i acaba el dijous 5 de desembre de 2024, a les 3:00 p.m. (tots els horaris s’indiquen en GMT+1). L’organització es reserva el dret de prorrogar la data de tancament, la qual cosa es comunicaria a través d’aquesta pàgina web.

9. Com puc presentar la meva candidatura?

Deberás cumplimentar el formulario al que podrás acceder a través de la página de los Premios: www.emprendedorxxi.es/cat.

10. Es pot modificar les dades de la candidatura?

Sí, fins a la data de tancament de candidatures o fins que tu tancaments la candidatura en presentar-la.

11. No disposo fins i tot dels documents obligatoris, puc presentar-me?

Els documents obligatoris són aquells que necessitem per verificar el compliment dels requisits de participació i per tant, són imprescindibles. No presentar-los pot comportar que la teva candidatura sigui descartada.

12. Com es trien als guanyadors?

En una primera fase es revisa la elegibilitat de les candidatures. Les candidatures que no compleixen bases o que no has presentat la documentació requerida queden descartades del procés.

A continuació, totes les candidatures són puntuades. Tots els avaluadors disposen d’unes taules d’avaluació que especifiquen els criteris a avaluar i les puntuacions a assignar en funció dels mateixos. Les candidatures són revisades per diversos avaluadors. Una vegada les candidatures han estat avaluades es generen rànquings per categoria de reptes i territoris que són enviats als diferents òrgans de selecció.

Cada premi té un procés de selecció independent. Això implica que se celebren 50 comitès tècnics i jurats per seleccionar als més de 30 guanyadors regionals, així com als guanyadors i finalistes dels Premis del 18è aniversari. En aquesta fase es requereix la presentació i defensa presencial de la candidatura davant el comitè o jurat ja sigui de forma presencial o virtual.

13. Com es garanteix la transparència del procés de selecció?

La formalitat, independència i transparència del procés de selecció és un dels elements que prestigien aquests Premis, per la qual cosa cuidem encaridament aquest aspecte. Alguns dels mecanismes que hem establert són:

  • L’avaluació es realitza a partir de criteris i puntuacions clarament establerts en unes taules de valoració que utilitzen tots els avaluadors. 
  • Els comitès i jurats operen a partir d’una guia de funcionament que estableix, entre altres aspectes: com gestionar els conflictes d’interès, les votacions o els empats. 
  • Convidem els jurats a guanyadors d’edicions anteriors perquè coneguin de primera mà el funcionament del procés de selecció i puguin verificar la seva transparència.
     
14. Què es valora?

Per a la valoració de les candidatures es tindran en compte els següents criteris:

  • Equip: Compromís, dedicació i risc assumit per l’equip emprenedor; adequació de l’experiència / formació de l’equip a les necessitats del negoci; completitud de l’equip i capacitat d’atreure talent; motivació; existència de Consells i perfil dels experts,…
  • Model de negoci: Cadena de valor i monetització del model de negoci; anàlisi de la competència; capacitat d’aconseguir clients; pla comercial i de màrqueting; potencial i capacitat d’internacionalització; capacitat o probabilitat de disposar dels recursos necessaris per implementar el pla de negoci; coherència interna i històrica de les projeccions financeres,…
  • Ambició: Grandària i projecció de creixement del mercat accessible; escalabilitat; competència existent i esperable; concentració de clients; ambició i solidesa de les projeccions de vendes; marge brut esperable; generació de llocs de treball,...
  • Innovació: Grau d’innovació del producte o servei; adequada anàlisi de les necessitats del client; avantatges competitius i barreres d’entrada; posicionament respecte la competència,…
  • Històric: facturació i/o finançament aconseguit; resultats obtinguts respecte als recursos emprats,…

Per als premis a la millor empresa del seu territori es valorarà, addicionalment als criteris anteriors, la vinculació i l’impacte de l’empresa al territori. Per als Premis del 18è aniversari, es valorarà també l’encaix de la proposta amb les categories d’aquests premis, l’estat de desenvolupament del projecte i el seu potencial d’impacte.

15. Qui forma els jurats?

Els diferents Comitès Tècnics i els jurats estan integrats per membres de l’ecosistema de la innovació: inversors (fons de capital de risc i business angels), emprenedors d’èxit, empresaris de prestigi, antics guanyadors dels premis, representants d’universitats i escoles de negocis, entitats organitzadores i col·laboradores en els diferents territoris, i representants de les entitats atorgants.

16. Quan es coneixen les empreses guanyadores?

Les empreses guanyadores es fan públiques en els actes de lliurament que tindran lloc com a part de la jornada DayOne Innovation Summit. Entre els mesos de febrer i maig de 2025 se celebren els summits i actes de lliurament regionals. L’acte de la fase final, on tindrà lloc l’entrega dels Premis del 18è Aniversari, es realitzarà el 3 de juny de 2025. Totes les dates seran publicades en la web dels Premis EmprènXXI.

17. Com es fa efectiu el premi econòmic?

Els premis en metàl·lic s’abonen a través de transferència a un compte corrent titularitat de l’empresa premiada oberta a CaixaBank (Espanya) o Banc BPI (Portugal). T'informem que aquests premis satisfets per Caixa EmprènXXI tenen la consideració de rendiments d'activitats econòmiques (no derivats de la participació en jocs, concursos o rifes) subjectes a tributació en l'Impost sobre Societats.

18. Els Premis cobreixen altres despeses?

Els desplaçaments d’un representant de les empreses que resultin finalistes de la fase de reptes EmprènXXI i siguin convocades als comitès i jurats a la ciutat on tingui lloc el procés de selecció de la categoria de reptes són a càrrec de l’organització. La resta de desplaçaments, o qualsevol altre cost, associats als premis regionals va a càrrec dels participants.

19. Hi ha alguna incompatibilitat per haver guanyat qualsevol altre premi?

No, cap incompatibilitat.

20. Qui està darrere dels Premis?

Els Premis estan impulsats per CaixaBank i organitzats per DayOne, el servei per a empreses tecnològiques i inversors. L’empresa que atorga els premis formalment és Caixa EmprendedorXXI. 

A Espanya, els Premis estan coatorgats amb l’Empresa Nacional d’Innovació (ENISA) i a Portugal amb el Banc BPI. A més, col·laboren en l’organització més de 130 entitats d’Espanya i Portugal. 

A Portugal, els Premis estan coatorgats per l'Agência Nacional da Inovaçao a través de BFK awards.

21. Tinc dubtes. On em puc dirigir?

Per a qualsevol consulta o aclariment pots dirigir-te al correu electrònic premio@emprendedorxxi.es o al telèfon 93 409 74 79.

22. Per últim… algun consell per guanyar?

Algunes preguntes del qüestionari són especialment crítiques des del punt de valoració i enfocar correctament la resposta pot marcar una diferència important en la puntuació. Et destaquem les més importants:

  • Grandària de mercat: Es tracta de valorar el mercat accessible per a l’empresa. Això significa que cal fitar a la zona geogràfica on opera l’empresa i el segment de mercat. La valoració econòmica d’aquest mercat s’hauria d’aproximar sobre la base del model d’ingrés. Per exemple, per a una app que mesura temes relacionats amb running, el mercat no seria el nombre de mòbils en el món sinó el nombre de mòbils a Europa (on treballa l’empresa) x % de la població que practica esports regularment x % que estaria disposat a pagar per usar una app d’aquest estil x cost anual de l’aplicació en euros.
  • Fites aconseguides: Es tracta de fer veure als avaluadors en quin punt es troba l’empresa, què s’ha aconseguit. Per exemple: en termes de producte, si s’està en fase de desenvolupament, si s’ha acabat un producte mínim viable, si ja esteu comercialitzant…; en termes d’equip, si s’han incorporat a l’empresa perfils més enllà de l’equip emprenedor; en termes de comercials, si s’ha aconseguit vendre un pilot, si s’han aconseguit primers clients, si s’han aconseguit clients fidels i repetitius, si has tancat acords amb partners, distribuïdors…; en termes d’innovació: ajudes / premis aconseguits que demostrin el nivell d’innovació de l’empresa, si has tancat algun acord de partenariat amb alguna universitat, centre tecnològic, amb algun proveïdor estratègic…
  • Principals reptes: És important en aquest punt demostrar que coneixes quins són els principals reptes/objectius a mitjà termini de la teva empresa, quines seran les claus o les palanques del teu creixement i quins recursos seran clau per al compliment del teu pla de negoci. Per a això, detalla els perfils de gent a contractar i en quin moment caldrà incorporar-los; quant costarà i com es finançarà, si es necessiten recursos financers, quants, en quin moment seran necessaris i per a què; on es buscaran aquests recursos.; si cal fer inversions, detallar-les i explicar el per què i què es pensa obtenir d’elles…
  • Avantatge competitiu: Demostra que coneixes i controles els elements que t’aporten un avantatge competitiu. Descriu què tens de diferent versus la competència, en què ets millor i en quina pitjor; com vas detectar els seus punts febles i perquè el teu producte/servei els resol; com mantindràs aquests avantatges competitius a mesura que passada el temps i la teva competència intenti incorporar aquest avantatge al seu producte/servei.
Partners Grup CaixaBank
Imagin Agrobank CaixaBank Banca Privada CaixaBank Negocios CaixaBank Empresas CaixaBank Séniors MicroBank CaixaBank Dualiza Payments and Consumer VidaCaixa CaixaBank TECH CaixaBank Banca Sostenible CaixaBank Hotels & Tourism CaixaBank Real Estate & Homes
Organitzadors territorials / Col·laboradors

PREMIS EMPRÈNXXI | Caixa Emprendedor XXI