Entrevista al guanyador dels Premis EmprenedorXXI en la categoria Agroalimentari

Fundada l’any 2014, Visual ha desenvolupat solucions tecnològiques de gestió per al sector agroalimentari per ajudar a les empreses a millorar la productivitat i garantir la seguretat alimentària. Tal i com reconeix Mercedes Iborra Broseta, COO i cofundadora de l’empresa, en aquesta primera etapa han aconseguit generar confiança i penetració en el mercat. A més, aquests anys d’experiència, els ha permès guanyar coneixement i tot això els hi obre portes per a nous reptes. Visual ha guanyat els Premis EmprenedorXXI en la categoria Agroalimentari i Mercedes Iborra valora l’oportunitat que brinden a les empreses aquests guardons, “que proporcionen una excel·lent oportunitat per conèixer persones i models de negoci”.

Com va sorgir la idea de crear l’empresa?

Com agricultors i persones innovadores, la nostra trajectòria ens ha encaminat a millorar els processos i a buscar solucions en l’ús eficient de recursos naturals. És per això que vam decidir invertir en tecnologia i crear Visual.

Visual es crea l’any 2014 per formar part de la transformació digital del camp

Com aconseguir formar part d’aquesta transformació digital del camp?

Visual ofereix connexions amb satèl·lits, sensors d’humitat i temperatura, estacions agroclimàtiques, bases de dades de productes fitosanitaris i fertilitzants, connexió amb el centre d’operacions John Deere i amb sistemes externs de gestió empresarial.

Gràcies als processos de digitalització i a les tècniques de machine learning, hem desenvolupat algoritmes de predicció de collita que han estat validats i certificats per SAP HANA.

L’any 2017, ens vam aliar amb John Deere i Telefónica per llançar Visual Green (visual-green.com), la primera aplicació de quadern de camp i costos automàtica, que recull la informació directament de la maquinària i que informa a l’agricultor de totes les operacions i costos associats dels seus camps.

A més, hem llançat el nostre sensor Visual de baix cost, que permet conèixer de forma precisa les dades d’humitat i temperatura del sòl i de l’ambient en cada parcel·la i així optimitzar el reg.

En què es diferencia Visual?

Som la tercera generació de pagesos i ens mou la nostra passió per l’agricultura i el compromís com a agricultors d’usar eficientment els recursos naturals per produir aliments necessaris per a una població creixent, que l’any 2050 s’estima que sigui de 9.000 milions de persones.

Amb quines barreres us heu anat trobant en aquest temps?

Fa uns anys, hi havia un major desconeixement dels avantatges de la digitalització en l’agricultura, però l’ús de noves tecnologies ja va formant part de la cultura empresarial, tot que en ocasions hi ha persones que es resisteixen al canvi. Aquesta és una decisió que acostuma a venir per part de la direcció o de l’equip tècnic i quan veuen els resultats, s’estén l’ús de les tecnologies de forma exponencial.

Generar confiança en empreses líders del sector ha estat clau en el nostre creixement

Què recomanaries a altres emprenedors que volen iniciar la seva pròpia aventura empresarial?

L’actitud i la passió pel que fas són tan importants com envoltar-se d’un equip que aporti no només coneixements sinó també idees i compromís. Transformar una idea en venda és clau per generar confiança i créixer.

Quants treballadors sou ara?

Som 34 persones que formem part d’un equip multidisciplinari i divers, amb experts en agronomia, desenvolupadors i apassionats de l’experiència d’usuari, experts en big data i GIS i molta energia per dur a terme la transformació de l’agricultura que perseguim.

Quines projeccions teniu?

Ara tenim 2,5 milions d’hectàrees registrades a Visual, un 12% de la superfície cultivable d’Espanya, que és el nostre principal mercat. Estem treballant per millorar la proposta de valor que oferim als nostres clients i millorar la penetració en el mercat.

Per la nostra trajectòria, el nostre mercat natural d’expansió és Amèrica Llatina, on ja estem presents en 7 països

Què fareu amb el guardó dels Premis EmprenedorXXI?

Aquest guardó és una alegria per a tot l’equip i ens anima a seguir treballant amb esforç i dedicació. Ens ha agradat molt que es doni suport al sector agroalimentari, que és sens dubte un motor de creixement del nostre país.

Us havíeu presentat en altres edicions?

Ens vam presentar l’any 2014, just l’any del llançament de Visual, però ara hem entès que en aquell moment era un projecte amb projecció i ara podem demostrar que hem aconseguit tracció per créixer.