Entrevista al guanyador dels Premis EmprenedorXXI – accèssit a la innovació

MJN Neuroserveis dissenya, fabrica i comercialitza dispositius mèdics amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones. El primer dispositiu que està desenvolupant és un wearable en forma d’auricular per mesurar el risc de crisi d’epilèpsia i registrar-les de manera contínua. Gràcies a aquesta activitat, han aconseguit l’accèssit a la innovació en els Premis EmprenedorXXI. Salvador Gutiérrez, CEO de l’empresa, repassa l’evolució i els següents passos de MJN Neuroserveis.

A què es dedica MJN Neuroserveis?

Hem desenvolupat el dispositiu mèdic SERAS, un wearable en forma d’auricular capaç de registrar l’activitat elèctrica del cervell i realitzar un electroencefalograma continu fora de l’àmbit hospitalari.

Quin és el vostre objectiu?

Volem oferir solucions de salut a diferents patologies que tenen el seu origen en l’activitat cerebral: epilèpsia, trastorns del son (apnea o síndrome de cames nervioses), ictus, esquizofrènia… Però la capacitat de SERAS va més enllà. Diferents estudis anuncien que altres malalties, com la diabetis i el xoc hipoglucèmic, provoquen importants alteracions en l’activitat del cervell i és aquí on SERAS té un paper destacat.

La primera solució que tenim a punt per llançar al mercat durant la segona meitat d’aquest any és un predictor de crisi d’epilèpsia

Com va sorgir la idea de crear aquest predictor?

David Blánquez, enginyer i pare d’una nena diagnosticada d’epilèpsia, ens va proposar a Xavi Raurich (també enginyer) i a mi (economista) la idea de treballar en un dispositiu que fos capaç de predir les crisis d’epilèpsia. Era una idea absurda, ja que la literatura mèdica diu que una crisi d’epilèpsia no es pot predir.

Què significa viure amb epilèpsia?

Significa viure en un estat permanent d’incertesa. Incertesa de no saber quan es patirà la propera crisi d’epilèpsia i si aquesta podria provocar un accident. Significa prendre una medicació de per vida amb molts efectes secundaris. I per als pares… no poder dormir perquè el seu fill té un risc elevat de tenir una mort sobtada si té una crisi dormint i ningú li fa reaccionar.

Les persones que tenen epilèpsia deixen de fer moltes de les activitats que considerem normals per por

En què esteu treballant ara?

Actualment estem immersos en un assaig clínic. Les primeres unitats de SERAS ja estan disponibles i hem tancat una ronda d’inversió que ens permetrà iniciar la comercialització a finals d’aquest any 2018.

Què destacaries d’aquesta primera etapa de desenvolupament?

Durant tot aquest temps de desenvolupament hem tingut algunes sorpreses: demandes de col·laboració per part d’importants hospitals dels Estats Units, obtenció de premis nacionals i internacionals… Per a l’equip de MJN, tots aquests reconeixements han suposat una injecció de moral molt important per seguir endavant amb el projecte.

Què significa per a vosaltres haver aconseguit l’accèssit a la innovació en els Premis EmprenedorXXI?

L’accèssit obtingut en els Premis Emprenedor XXI suposen reafirmar que estem en el bon camí per complir l’objectiu que ens hem marcat: millorar la qualitat de vida de les persones que pateixen epilèpsia i altres malalties neurològiques. Tot aquest camí és molt emocionant, una gran experiència que no ens cansarem de recomanar. A totes aquelles persones que tinguin una idea, els recomano que no ho dubtin, que lluitin per portar-la a la realitat. L’èxit (o no) del nostre projecte no ho podem assegurar. Però les experiències viscudes no les oblidarem mai.