Els donostiarres Cimico, reconeguts com la start-up més innovadora d’Euskadi en els Premis EmprènXXI

19/04/2023

Cimico ha estat guardonada com la start-up més innovadora d’Euskadi en els Premis EmprènXXI. Es tracta d’un reconeixement impulsat per CaixaBank, a través de DayOne, la seva divisió especialitzada en empreses tecnològiques i els seus inversors, i cootorgado pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, a través de ENISA. A Euskadi, l’organització d’aquests guardons compta amb el suport del Govern Basc i el Grup SPRI.

Així, l’empresa guanyadora, que són naturals de Donostia, desenvolupen i subministren tecnologies innovadores per al tractament biològic d’aigües residuals. Així, aporten innovació a les tecnologies de tractament convencionals, millorant la seva capacitat de tractament entre dues i tres vegades, augmentant la garantia del funcionament del sistema, reduint el CAPEX i OPEX de la instal·lació i reduint la seva grandària en la mateixa proporció.

Els Premis EmprènXXI van néixer l’any 2007 amb la voluntat d’impulsar i donar suport a les iniciatives emprenedores, contribuir al desenvolupament de joves empreses amb alt potencial i reconèixer l’impacte social, econòmic i mediambiental que aquests negocis generen en el seu territori. Des de la seva creació, el programa ha invertit 7,5 milions d’euros en metàl·lic i en accions d’acompanyament i que han beneficiat a més de 465 empreses

“Col·laborarem amb altres start-ups

Després d’una votació ajustada, finalment la victòria ha estat per als donostiarres Cimico. “Hi ha hagut emoció fins al final i haver pogut sortir guanyador és súper emocionant. Més encara veient les candidatures que s’han presentat, d’un nivell enorme, per la qual cosa la meva enhorabona també a tots els projectes”, compte Inés Larrea, CEO de Cimico. “A tots els emprenedors els diria que tenim el millor treball del món i que treballem en el que volem i creem. I el més important és que tinguem iniciativa i ganes per a continuar fent créixer les nostres idees”, apunta la donostiarra. “Aquest premi ens facilitarà uns recursos i ens obrirà unes portes que són fonamentals en aquesta fase”, explica.

La pròpia Larrea confessa que “estava convençuda que anava a guanyar una altra de les candidatures, s’han presentat projectes super interessants i estic segura que podrem col·laborar entre totes les startups que estem avui aquí reunides per a sortir reforçades”. A més, ha volgut llançar un missatge d’ànim. “Totes les start-ups que estem avui aquí som guanyadores i estic convençuda que ens anirà molt bé en els nostres camins”, conclou Larrea.

Premis en metàl·lic i formació

El guardó obtingut per Adamo Robot inclou una dotació econòmica de 6.000 euros i l’accés a un programa de formació internacional. Es tracta d’una formació especialment dissenyada per a start-ups amb alt potencial de creixement, Moonshot Thinking for entrepreneurs, i està impartida per ESADE i experts de Silicon Valley. La seva realització combina sessions formatives amb l’experiència de visitar algun dels principals hubs d’innovació del món.

Així mateix, també tindran l’oportunitat de participar en el Investors Day EmprendeXXI, una jornada on mantindran contacte amb inversors i empreses interessades a col·laborar amb l’ecosistema emprenedor i entrarà a formar part de la comunitat AlumniXXI, amb els fundadors de les empreses guanyadores des de l’inici.

L’acte de lliurament, que ha tingut lloc en el LABe Digital Gastronomy Lab de Tabakalera ha comptat amb la presència de professionals de la Direcció Territorial Nord de CaixaBank i ENISA, entre altres ponents, s’ha realitzat en el marc de la jornada d’innovació DayOne Innovation Summit.

Les start-ups basques més innovadores

A més de Cimico, en l’esdeveniment han estat presents les start-ups finalistes, que han presentat els seus projectes i han estat reconegudes pels organitzadors per la seva contribució a millorar la societat. De les 60 participants, aquestes han estat les empreses finalistes a Euskadi:

  • Glucovibes: aquesta start-up donostiarra ha creat el primer GPS metabòlic impulsat per intel·ligència artificial des de la integració de totes les dades de l’estil de vida. Per a això fan ús de biosensores combinats amb la informació de l’estil de vida de l’usuari, amb la finalitat d’afavorir l’equilibri hormonal.
  • H2SITE: des de Loiu han desenvolupat una tecnologia que aporta solucions al problema del transport de l’hidrogen gràcies als reactors de membrana, capaces de transformar molècules amb cadenes logístiques senzilles en hidrogen pur, com a amoníac o metanol, o de separar hidrogen de la xarxa de gas.
  • Landatu Solar SL: des de Landatu Solar dissenyen i construeixen instal·lacions solars flotants. Per a això treballen amb Lamaru, un innovador sistema que facilita la construcció i ancoratge d’instal·lacions fotovoltaiques flotants amb el propòsit de generar energia neta.
  • Legit.Health: aquest dispositiu mèdic diagnostica i mesura automàticament la gravetat de 232 malalties de la pell amb imatges smathpones a través de IA i computer visió, mèdicament validat. Això permet intervenir a temps amb les malalties i les reaccions als tractaments millorant la qualitat de vida de les persones.
  • Líbere Hospitality: aquests bilbaïns canvien la manera d’allotjar-se oferint a l’hoste independència i una experiència personalitzada, amb ús intensiu de la tecnologia, aconseguint ràtios d’eficiència més alts del sector.

Foment de l’esperit emprenedor a Espanya i Portugal

La 16a edició dels Premis EmprènXXI ha rebut un total de 1.135 candidatures procedents d’Espanya i Portugal, la qual cosa representa gairebé un 50% més que l’any anterior. D’aquestes més de 1.100 propostes, l’organització premiarà 19 a nivell territorial: 17 a Espanya (una per comunitat autònoma) i dues a Portugal (zona nord-centro i Lisboa-sud i Illes).
En paral·lel, també es premiarà a les empreses de qualsevol territori que ofereixin les millors solucions a alguns dels reptes actuals que afronta l’entitat i la societat en general. Les empreses seleccionades obtindran un premi en metàl·lic de 20.000 euros i les seves propostes estaran enfocades, concretament, a donar resposta a sis grans desafiaments vinculats al sector financer, les ciutats i pobles sostenibles, la protecció del planeta, la salut, la indústria agroalimentària i el sector del turisme, la restauració i l’oci.

També es lliuraran dos accèssits a l’empresa amb major impacte social i a la innovació més disruptiva.

Així mateix, totes les empreses que s’han presentat als premis tenen accés a sessions formatives en línia de CaixaBank sobre algunes de les principals temàtiques d’interès per a les start-ups. A més, ENISA ofereix als qui participin en aquests premis la possibilitat d’accedir al seu finançament, que està dirigida a l’emprenedoria innovadora, a través del préstec participatiu, mitjançant les seves diferents línies de finançament: Joves Emprenedors, Emprenedors, Creixement, AgroInnpulso i Emprenedores Digitals.

Sobre CaixaBank DayOne

DayOne és la divisió de CaixaBank especialitzada en empreses tecnològiques i els seus inversors. El seu objectiu és acompanyar a totes les empreses de base tecnològica, de ràpid desenvolupament i àmbit d’actuació global que realitzen activitats de valor afegit i que financen el creixement en les seves primeres etapes principalment amb fons propis. També disposa de serveis especialitzats per a inversors que donen suport al creixement de l’ecosistema (Business Angels, Venture Capital i Corporates).

A més, DayOne desenvolupa una labor de banca relacional amb els diferents actors de l’ecosistema, facilitant les relacions, les sinergies, el coneixement i la innovació mitjançant aliances estratègiques. D’aquesta manera, CaixaBank potencia la seva estratègia d’oferir un model de banca especialitzada per segments, totalment ajustada a les necessitats de cada perfil de client.

Actualment, DayOne compta amb espais físics a Barcelona, Madrid, València, Saragossa, Bilbao i Màlaga i té gestors de negoci a Múrcia. Els centres DayOne estan concebuts com hubs per a la trobada del talent i del capital. La seva principal funció és servir de punt de reunió entre els fundadors d’empreses tecnològiques, els socis que els ajudin a fer créixer el seu negoci i els inversors interessats en empreses innovadores amb potencial de creixement.

Per a contribuir al desenvolupament de joves empreses innovadores amb alt potencial de creixement, l’entitat llança cada any des de la seva creació en 2007 els Premis EmprènXXI. Aquests guardons s’han convertit en un reconeixement consolidat en el territori i de referència per a start-ups d’Espanya i Portugal. A més, compta amb un programa d’innovació oberta per a fer costat a les start-ups denominat DayOne Open Innovation Program.

Sobre ENISA

L’Empresa Nacional d’Innovació és una societat pública dependent de la Direcció General d’Indústria i de la PIME (Secretaria General d’Indústria i PIME del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme) que des de 1982 participa activament en el finançament de projectes viables i innovadors, impulsats per pimes, així com per persones emprenedores. L’univers d’empreses que es dirigeixen a ENISA buscant finançament per al seu projecte empresarial és molt ampli, amb presència en tots els sectors i en totes les comunitats autònomes.

Els préstecs participatius de ENISA no exigeixen més garanties que les del propi projecte empresarial i un equip gestor solvent, amb imports d’entre 25.000 i 1,5 milions d’euros. En 2022 el nombre de préstecs aprovats va ascendir a un total 642 operacions (un 14,6% més que en 2021), per un import de més de 105,5 milions d’euros (13,6% més que en 2021), convertint-se així, en la major inversió anual de la seva història amb un nombre d’aprovacions rècord. Des que ENISA iniciés la concessió de préstecs participatius ha invertit més 1.200 milions d’euros i compta amb més de 8.150 préstecs desemborsats i 7.130 empreses finançades.

Sobre Grup SPRI

L’Agència de Desenvolupament Empresarial del Govern Basc busca donar suport i impuls a les empreses basques a través dels diversos programes i serveis amb els quals traslladar les diferents polítiques del Govern Basc, donant així resposta al teixit empresarial basc. I és que les empreses basques troben en el Grup SPRI aquelles eines amb les quals internacionalitzar-se, emprendre, finançar-se, localitzar sòl industrial, aplicar les noves tecnologies, innovar o portar al procés d’entrar en la Nova Indústria, la Basque Industry 4.0.

Partners Grup CaixaBank
Imagin Agrobank CaixaBank Banca Privada CaixaBank Negocios CaixaBank Empresas CaixaBank Séniors MicroBank CaixaBank Dualiza Payments and Consumer VidaCaixa CaixaBank TECH
Organitzadors territorials / Col·laboradors

PREMIS EMPRÈNXXI | Caixa Emprendedor XXI