X1 Wind aconsegueix la màxima eficiència de l'energia eòlica amb la seua tecnologia disruptiva

15/10/2021

X1 Wind, projecte guanyador en els Premis EmprendedorXXI, arriba per a revolucionar la indústria de la tecnologia eòlica aprofitant al màxim l'energia que es genera en aigües profundes amb un disseny flotant, fent possible una major lleugeresa i eficiència. Hui parlem amb Alex Raventos, CEO i Co-Fundador d'aquesta iniciativa, que ens compta més sobre el projecte i dels seus inicis.  

Premis EmprendedorXXI: Com definiries el vostre projecte? Explica'ns breument

Alex Raventos: X1 Wind és un desenvolupador de tecnologia eòlica flotant disruptiva. Amb seu a Barcelona, Espanya, la principal missió de l'empresa és la reducció substancial de costos a la indústria eòlica marina flotant, fent possible aprofitar l'enorme potencial d'energia eòlica situada en aigües profundes.  

Premis EmprendedorXXI: Com va nàixer la idea del vostre projecte?

Alex Raventos: El concepte innovador de vent flotant de X1 Wind va ser desenvolupat inicialment per Carlos Casanovas, CTO i cofundador, en 2012 mentre estudiava en l'Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT) als EUA. El seu compromís era trobar un enfocament estructural flotant més eficient que la torre tradicional basada en terra. Aquest nou enfocament havia d'aprofitar l'entorn marí i reduir les càrregues en l'estructura, especialment en els moments de flexió en la base de la torre, permetent així un disseny més lleuger.  

Premis EmprendedorXXI: Quin és el valor diferencial del vostre projecte que penseu que us ha fet guanyar aquest premi?

Alex Raventos: Les inversions i el desenvolupament de l'energia eòlica marina flotant han estat sota el domini de grans empreses que han desenvolupat conceptes flotants durant 15 o 20 anys, utilitzant idees del sector del petroli i el gas. Els dos cofundadors, Carlos i jo, decidirem en 2017 fer un moviment audaç i desenvolupar un concepte flotant disruptiu. Amb un equip xicotet però talentós, X1 Wind ha pogut demostrar la seua tecnologia innovadora en menys de quatre anys, mostrant un ràpid desenvolupament amb una mentalitat emprenedora.  

Premis EmprendedorXXI: Com creieu que la vostra proposta us converteix en referents o futurs referents en innovació de la vostra comunitat autònoma?

Alex Raventos: Catalunya es troba, lamentablement, en les últimes posicions a nivell nacional en matèria de generació eòlica neta. Per a aconseguir l'objectiu de convertir-se en carboni neutral en 2050, es requerirà un desplegament massiu d'energies renovables i, en particular, energia eòlica i el trasllat de parcs eòlics mar endins obri una gran oportunitat, ja que hi ha molt d'espai disponible. El repte és desenvolupar un sistema rendible que es puga instal·lar en aigües profundes, que és el que ha desenvolupat X1 Wind.  

Premis EmprendedorXXI: Si pogueres donar un consell a emprenedors que vulguen iniciar-se en el vostre sector, quin seria?

Alex Raventos: Els diria que tinguen coratge i molta energia i resiliència, ja que és un camí molt llarg, difícil i intensiu en capital per a desenvolupar tecnologia offshore, però és un viatge gratificant si t'envoltes d'un bon equip de socis i treballadors professionals i motivats.  

Premis EmprendedorXXI: Què ha suposat per a la teua empresa guanyar el Premi EmprendedorXXI per al vostre projecte? I a nivell personal com a fundador i CEO?

Alex Raventos: Ha suposat un gran reconeixement i impuls per a nosaltres, sobretot a nivell de comunicació i visibilitat de l'empresa a nivell nacional i internacional.  

Premis EmprendedorXXI: Com ha sigut l'experiència de participar en els Premis Emprenedor XXI aquests últims mesos? Què és el que més valoreu d'aquesta iniciativa?

Alex Raventos: Ha sigut una gran experiència, sobretot l'interactuar amb altres emprenedors amb els qui compartir experiències, així com el suport de l'equip Emprendre XXI i CaixaBank en tot el procés.  

Premis EmprendedorXXI: Quins són els principals reptes dels pròxims 12 mesos per a la vostra empresa?

Alex Raventos: El principal repte és el ser capaços de combinar amb èxit la instal·lació del nostre primer prototip, que realitzarem pròximament a Canàries i al mateix temps ser capaços d'avançar ràpidament cap a la fase comercial per a posicionar-nos com una de les empreses líders d'un sector on hi ha molta competència a nivell internacional liderat per grans empreses.  

En aquesta entrevista, Alex Raventos comparteix amb nosaltres detalladament la seva experiència en els Premis EmprendedorXXI com startupguanyadora d'aquesta 14a edició.  

 

Coneix més sobre els guanyadors d'aquesta edició dels Premis EmprendedorXXI aquí:

Vanessa Palmer, Business Development Manager @CaixaBank DayOne

Partners Grup CaixaBank
Imagin Agrobank CaixaBank Banca Privada CaixaBank Negocios CaixaBank Empresas CaixaBank Séniors MicroBank CaixaBank Dualiza Payments and Consumer VidaCaixa CaixaBank TECH
Organitzadors territorials / Col·laboradors

PREMIS EMPRÈNXXI | Caixa Emprendedor XXI