Urtek Water ha estat guardonada en els Premis EmprènXXI com la start-up amb major potencial de Navarra

10/05/2024

La start-up Urtek Water ha estat reconeguda en els Premis EmprènXXI com l’empresa de base tecnològica més innovadora de Navarra. Aquests guardons, concedits per CaixaBank, a través de DayOne, la seva divisió especialitzada en empreses tecnològiques i els seus inversors, i el Ministeri d’Indústria i Turisme, a través d’ENISA, celebren enguany la seva 17a edició. L’entrega territorial dels Premis EmprènXXI a Navarra compta amb el suport del Govern de Navarra a través de CEIN.

Urtek Water és una empresa centrada en la regeneració d’aigua en els principals processos industrials de manera sostenible, rendible i sense químics. Compten amb una tecnologia pròpia, Phex, basada en l’electroquímica que estalvia fins a un 90% de consum d’aigua en la indústria agroalimentària. Eliminen, a més, els productes químics de manera sostenible i rendible. El seu projecte, que ha estat presentat pel seu CEO, Javier López, ha resultat seleccionat entre les 24 candidatures que s’han presentat als guardons a Navarra.

Els Premis EmprènXXI s’han consolidat com uns guardons de referència per a l’ecosistema emprenedor, tant a escala nacional com autonòmica.

Impuls a través de formació especialitzada en innovació

Amb aquest guardó, Urtek Water ha rebut un premi en metàl·lic de 6.000 euros i l'accés a un programa de formació en un hub d'innovació de referència global. Es tracta de Moonshot Thinking for entrepreneurs, una formació especialment dissenyada per a start-ups amb alt potencial de creixement impartida per professorat d’ESADE.

A més, Urtek Water també tindrà l’oportunitat de participar en els Investors Day EmprènXXI, unes jornades on podran mantenir contacte amb inversors i empreses interessades en col·laborar amb l'ecosistema emprenedor, i passaran a formar part de la comunitat AlumniXXI, composta per fundadors i guanyadors d'edicions passades.

L’entrega dels Premis EmprènXXI, celebrada en el marc del DayOne Innovation Summit Navarra, ha comptat amb la presència de professionals de la Direcció Territorial de CaixaBank, ENISA i Govern de Navarra, entre d’altres ponents. El jurat encarregat de seleccionar l’empresa guanyadora ha estat compost per membres rellevants de l’ecosistema regional d’emprenedoria, com ara Héctor Barbarin, director de CNTA; Elena Alemán, directora de la Fundació Industrial Navarra, Agustín Idareta, fundador de Bee Planet o Blanca Jaúregui, directora de I+D de Viscofán.

Les empreses més innovadores i amb més potencial de Navarra

A més d’Urtek Water, en l’esdeveniment han participat la resta de start-ups finalistes a Navarra, que han tingut l’oportunitat de presentar els seus projectes:

  • Betternostic: que ha estat presentada pel seu Chief Executive Officer, Urko Muzquiz, és una start-up dedicada al diagnòstic oncològic precoç de càncer en gossos. El seu model de negoci és el desenvolupament d’eines biotecnològiques per a l’anàlisi de marcadors per a la prevenció sanitària i el benestar en medicina veterinària i agroalimentació. Compten amb un model de diagnòstic, Petnostic, que identifica biomarcadors específics de cada tipus de càncer en biòpsia líquida i permet predir l’evolució de la malaltia mitjançant Intel·ligència Artificial.
  • Hyssogenix: introduïda per una de les seves fundadores, María Mena, és un laboratori genètic especialitzat en odontologia que ofereix serveis a professionals del sector en el camp de la genètica i la microbiologia. Per a l’odontòleg, segons ha afirmat Mena, conèixer si alguna d’aquestes bacteris està present li pot ajudar a saber prèviament si és necessari el tractament antibiòtic o no, amb el que es pot evitar donar pautes d’antibiòtics innecessàries oferint un tractament més eficaç al pacient i frenant l’avanç de resistències futures a antibiòtics.
  • Kronis: d’altra banda, és la primera plataforma software creada especialment per a la justificació de projectes europeus. Alberto Sierra, un dels seus promotors, ha explicat que la justificació d’aquest tipus de projectes europeus requereix una excel·lent justificació tècnica però també econòmica. Kronix és l’única plataforma dissenyada ad hoc per consultors d’innovació i treballen les dades tal com són requerides per la Comissió Europea.
  • MainRail: és una start-up especialitzada en oferir solucions per a la digitalització de la gestió i manteniment d’actius ferroviaris. Utilitza models físics de simulació per generar dades sintètiques i, amb la combinació d’aquests amb dades reals, millorar els models predictius. Jorge Rodríguez, CEO de l’empresa, ha explicat que Europa gasta 22.000 milions d’euros anuals per millorar les instal·lacions ferroviàries.

Totes aquestes empreses poden ser els futurs referents de l’ecosistema emprenedor a Navarra. Amb aquests guardons, CaixaBank i ENISA reconeixen avui solucions per als reptes de demà, aquells que ens desafien a imaginar un món millor, més sostenible i respectuós.

17 anys fomentant l’esperit emprenedor a Espanya i Portugal

Els Premis EmprènXXI es van crear el 2007 amb la finalitat de fomentar i recolzar aquelles companyies amb menys de tres anys de trajectòria que, a través de la seva feina, generen major impacte en el seu territori i ofereixen les millors solucions als principals reptes de la societat actual. En aquesta línia, des dels seus inicis, el programa ha invertit prop de 8,3 milions d’euros en premis en metàl·lic i en accions d’acompanyament i visibilitat, que han beneficiat gairebé 500 empreses.

Com cada any, en aquesta edició es lliurarà un total de 19 guardons a nivell territorial: 17 a Espanya (un per cada autonomia) i 2 a Portugal (zona nord-centre i Lisboa-sud i Illes) i, d'altra banda, també es premiarà amb 12.000 euros a les 12 empreses que, independentment del territori, ofereixin les millors solucions a alguns dels principals reptes del demà.

Concretament, en aquesta edició s'han definit sis grans reptes concentrats en 12 desafiaments centrats en la preservació dels recursos naturals i l’agricultura sostenible; el benestar dels ciutadans i la prevenció de malalties; el desenvolupament del talent humà; el creixement de ciutats sostenibles; l'aplicació de la innovació i tecnologia en els diferents sectors, i la transformació de les experiències d’oci.

A més, es farà lliurament de dos accessits especials en l'àmbit de la sostenibilitat, a l'empresa més sostenible segons els criteris ESG i a la innovació tecnològica més disruptiva. Ambdós accessits estan dotats amb un premi en metàl·lic de 9.000 euros.

En aquesta edició, els guardons compten amb el suport de diferents empreses del grup, àrees de negoci i divisions de CaixaBank: AgroBank, imagin, VidaCaixa, CaixaBank Séniors, MicroBank, CaixaBank Real Estate & Homes, CaixaBank Payments & Consumer, CaixaBank Hotels & Tourism, CaixaBank Food&Drinks, CaixaBank Tech, Sostenibilitat, Banca Privada, Innovació i CaixaBank Dualiza.

Sobre CaixaBank DayOne

DayOne és la divisió de CaixaBank especialitzada en empreses tecnològiques i els seus inversors. El seu objectiu és acompanyar totes les empreses de base tecnològica, de ràpid desenvolupament i àmbit d'actuació global que realitzen activitats de valor afegit i que financen el creixement en les seves primeres etapes principalment amb fons propis. També disposa de serveis especialitzats per a inversors que donen suport al creixement de l'ecosistema (Business Angels, Venture Capital i Corporates).  

A més, DayOne duu a terme una tasca de banca relacional amb els diferents actors de l'ecosistema, facilitant les relacions, les sinergies, el coneixement i la innovació mitjançant aliances estratègiques. D'aquesta manera, CaixaBank potencia la seva estratègia d'oferir un model de banca especialitzada per segments, totalment ajustada a les necessitats de cada perfil de client.

Actualment, DayOne compta amb espais físics a Barcelona, Madrid, València, Saragossa, Bilbao i Màlaga i té gestors de negoci a Múrcia, Castella i Lleó, Canàries, Sevilla, Galícia i Catalunya. Actualment, ja cobreix i presta serveis especialitzats a 14 comunitats autònomes. Els centres DayOne estan concebuts com a hubs per a la trobada del talent i del capital. La seva principal funció és servir de punt de reunió entre els fundadors d'empreses tecnològiques, els socis que els ajudin a fer créixer el seu negoci i els inversors interessats en empreses innovadores amb potencial de creixement.  

Per contribuir al desenvolupament de joves empreses innovadores amb alt potencial de creixement, l'entitat llança, juntament amb ENISA, cada any des de la seva creació el 2007 els Premis EmprènXXI. Aquests guardons s’han convertit en un reconeixement consolidat en el territori i de referència per a start-ups d'Espanya i Portugal. 

Sobre ENISA

L'Empresa Nacional de Innovación és una societat pública adscrita al Ministeri d'Indústria i Turisme, la missió de la qual és contribuir a que projectes viables i innovadors, impulsats per emprenedores i emprenedors o petites i mitjanes empreses espanyoles, trobin el finançament necessari per desenvolupar-se i competir en un mercat global. 

Aquest impuls financer es materialitza en préstecs participatius, amb imports d'entre 25.000 i 1,5 milions d'euros, que no exigeixen més garanties que les del propi projecte empresarial i un equip gestor solvent. Es tracta d' una alternativa de finançament que s'ajusta de manera especialment adequada a les necessitats de la PIME.

L'univers d'empreses que es dirigeixen a ENISA buscant finançament per al seu projecte empresarial és molt ampli, amb presència en tots els sectors i en totes les comunitats autònomes. La cartera històrica d'ENISA supera els 8.685 préstecs destinats a 7.580 empreses, per un import total de més de 1.332 milions d'euros invertits. 

A més, ENISA, a través de l'encàrrec del Govern d’Espanya, ha assumit el paper d'entitat certificadora per a les empreses emergents que volen aprofitar els beneficis fiscals i socials de la coneguda com a Llei de Startups, una legislació pionera a Europa que crea un entorn legal favorable per al creixement i èxit de les start-ups.

Sobre CEIN

El Centre Europeu d’Empreses i Innovació de Navarra, conegut popularment pel seu acrònim CEIN, és una empresa pública sense ànim de lucre dependent de la Vicepresidència de Desenvolupament Econòmic del Govern de Navarra. CEIN és un organisme homologat per la Comissió Europea encarregat de promoure i ajudar els emprenedors en la creació de noves empreses, especialment innovadores, així com de donar suport a les empreses ja existents en el seu creixement. Actualment està integrada en la Corporació Pública Empresarial de Navarra.

Partners Grup CaixaBank
Imagin Agrobank CaixaBank Banca Privada CaixaBank Negocios CaixaBank Empresas CaixaBank Séniors MicroBank CaixaBank Dualiza Payments and Consumer VidaCaixa CaixaBank TECH
Organitzadors territorials / Col·laboradors

PREMIS EMPRÈNXXI | Caixa Emprendedor XXI