Ocean Oasis Canarias, guardonada als Premis EmprènXXI com la start-up amb més potencial de les Illes

08/05/2024

La start-up Ocean Oasis Canarias ha estat reconeguda als Premis EmprènXXI com l’empresa de base tecnològica més innovadora de Canàries. Aquests guardons, concedits per CaixaBank a través de DayOne, la seva divisió especialitzada en empreses tecnològiques i els seus inversors, i el Ministeri d’Indústria i Turisme a través d’ENISA, celebren enguany la seva 17ª edició. L’entrega territorial dels Premis EmprènXXI a Canàries compta amb el suport de l’Agència Canària d’Investigació, Innovació i Societat de la Informació (ACIISI).

Ocean Oasis Canarias desenvolupa tecnologia de desalació offshore, des d’una planta dessaladora flotant, per produir aigua per al consum mitjançant òsmosi inversa aprofitant l’energia de les ones i minimitzant l’impacte ambiental. El seu projecte ha estat seleccionat entre les 30 candidatures que s’han presentat als Premis EmprènXXI a Canàries, que s’han consolidat com a uns guardons de referència per a l’ecosistema emprenedor, tant a escala nacional com autonòmica.

Impuls a través de formació especialitzada en innovació

Amb aquest guardó, Ocean Oasis Canarias ha rebut un premi en metàl·lic de 6.000 euros i l'accés a un programa de formació en un hub d'innovació de referència global. Es tracta de Moonshot Thinking for entrepreneurs, una formació especialment dissenyada per a start-ups amb alt potencial de creixement impartida per professorat d’ESADE.

A més, Ocean Oasis Canarias també tindrà l’oportunitat de participar en els Investors Day EmprènXXI, unes jornades on podran mantenir contacte amb inversors i empreses interessades en col·laborar amb l'ecosistema emprenedor, i passaran a formar part de la comunitat AlumniXXI, composta per fundadors i guanyadors d'edicions passades.

L’entrega dels Premis EmprènXXI, celebrada en el marc del DayOne Innovation Summit Canàries, ha comptat amb la presència de professionals de la Direcció Territorial de CaixaBank, ENISA i l’ACIISI, entre altres ponents.

El jurat encarregat de seleccionar l’empresa guanyadora ha estat compost per membres rellevants de l’ecosistema regional d’emprenedoria, com ara Pedro Ortega, president de la Confederació Canària d’Empresaris; Yara Lorenzo, assessora en Innovació i Desenvolupament Empresarial de la Cambra de Comerç de Santa Cruz de Tenerife; Jessica Barrios, experta en innovació i emprenedoria d’INtech Tenerife; Patricia Fraile, gerent d’Arxipèlag Next; María Delgado, presidenta d’AJE Las Palmas; Jaime Manrique de Lara, director de BIWI; María José Miranda, directora d’Infraestructures Científiques i Relacions amb Empreses de la ULPGC; i els guanyadors de les dues últimes edicions del Premi EmprendeXXI a Canàries: Luis Linares, CEO d’EAVE, i Néstor Santiago, CEO de Fibras Naturals.

Les empreses més innovadores i amb més potencial de Canàries

A més d’Ocean Oasis Canarias, en l’esdeveniment han participat la resta de start-ups finalistes a les Illes, que han tingut l’oportunitat de presentar els seus projectes:

  • Appmypets: primer passaport digital caní 100% friendly, amb el qual a través d’un codi QR es certifica la situació veterinària, nivell d’adiestrament i nivell de socialització del gos, permetent el seu accés a locals i serveis de forma segura.
  • Artis Tech Development: que orienta la seva activitat al desenvolupament de programari basat en intel·ligència artificial en el camp de la medicina, per obtenir un major rendiment de les dades clíniques.
  • Educon: empresa dedicada a la planificació, organització i gestió d’activitats educatives, culturals, esportives i d’oci, enfocada en brindar solucions innovadores per activar la societat.
  • Water2kW: centrada en el desenvolupament de tecnologies disruptives per a la producció d’hidrogen verd mitjançant l’electròlisi de l’aigua, a través d’una solució de baix cost i 100% sostenible.

Totes aquestes empreses poden ser els futurs referents de l’ecosistema emprenedor a l’Arxipèlag. Amb aquests guardons, CaixaBank i ENISA reconeixen avui solucions per als reptes del demà, aquells que ens desafien a imaginar un món millor, més sostenible i respectuós.

17 anys fomentant l’esperit emprenedor a Espanya i Portugal

Els Premis EmprènXXI es van crear el 2007 amb la finalitat de fomentar i recolzar aquelles companyies amb menys de tres anys de trajectòria que, a través de la seva feina, generen major impacte en el seu territori i ofereixen les millors solucions als principals reptes de la societat actual. En aquesta línia, des dels seus inicis, el programa ha invertit prop de 8,3 milions d’euros en premis en metàl·lic i en accions d’acompanyament i visibilitat, que han beneficiat gairebé 500 empreses.

Com cada any, en aquesta edició es lliurarà un total de 19 guardons a nivell territorial: 17 a Espanya (un per cada autonomia) i 2 a Portugal (zona nord-centre i Lisboa-sud i Illes) i, d'altra banda, també es premiarà amb 12.000 euros a les 12 empreses que, independentment del territori, ofereixin les millors solucions a alguns dels principals reptes del demà.

Concretament, en aquesta edició s'han definit sis grans reptes concentrats en 12 desafiaments centrats en la preservació dels recursos naturals i l’agricultura sostenible; el benestar dels ciutadans i la prevenció de malalties; el desenvolupament del talent humà; el creixement de ciutats sostenibles; l'aplicació de la innovació i tecnologia en els diferents sectors, i la transformació de les experiències d’oci.

A més, es farà lliurament de dos accessits especials en l'àmbit de la sostenibilitat, a l'empresa més sostenible segons els criteris ESG i a la innovació tecnològica més disruptiva. Ambdós accessits estan dotats amb un premi en metàl·lic de 9.000 euros.

En aquesta edició, els guardons compten amb el suport de diferents empreses del grup, àrees de negoci i divisions de CaixaBank: AgroBank, imagin, VidaCaixa, CaixaBank Séniors, MicroBank, CaixaBank Real Estate & Homes, CaixaBank Payments & Consumer, CaixaBank Hotels & Tourism, CaixaBank Food&Drinks, CaixaBank Tech, Sostenibilitat, Banca Privada, Innovació i CaixaBank Dualiza.

Sobre CaixaBank DayOne

DayOne és la divisió de CaixaBank especialitzada en empreses tecnològiques i els seus inversors. El seu objectiu és acompanyar totes les empreses de base tecnològica, de ràpid desenvolupament i àmbit d'actuació global que realitzen activitats de valor afegit i que financen el creixement en les seves primeres etapes principalment amb fons propis. També disposa de serveis especialitzats per a inversors que donen suport al creixement de l'ecosistema (Business Angels, Venture Capital i Corporates).  

A més, DayOne duu a terme una tasca de banca relacional amb els diferents actors de l'ecosistema, facilitant les relacions, les sinergies, el coneixement i la innovació mitjançant aliances estratègiques. D'aquesta manera, CaixaBank potencia la seva estratègia d'oferir un model de banca especialitzada per segments, totalment ajustada a les necessitats de cada perfil de client.

Actualment, DayOne compta amb espais físics a Barcelona, Madrid, València, Saragossa, Bilbao i Màlaga i té gestors de negoci a Múrcia, Castella i Lleó, Canàries, Sevilla, Galícia i Catalunya. Actualment, ja cobreix i presta serveis especialitzats a 14 comunitats autònomes. Els centres DayOne estan concebuts com a hubs per a la trobada del talent i del capital. La seva principal funció és servir de punt de reunió entre els fundadors d'empreses tecnològiques, els socis que els ajudin a fer créixer el seu negoci i els inversors interessats en empreses innovadores amb potencial de creixement.  

Per contribuir al desenvolupament de joves empreses innovadores amb alt potencial de creixement, l'entitat llança, juntament amb ENISA, cada any des de la seva creació el 2007 els Premis EmprènXXI. Aquests guardons s’han convertit en un reconeixement consolidat en el territori i de referència per a start-ups d'Espanya i Portugal. 

Sobre ENISA

L'Empresa Nacional de Innovación és una societat pública adscrita al Ministeri d'Indústria i Turisme, la missió de la qual és contribuir a que projectes viables i innovadors, impulsats per emprenedores i emprenedors o petites i mitjanes empreses espanyoles, trobin el finançament necessari per desenvolupar-se i competir en un mercat global. 

Aquest impuls financer es materialitza en préstecs participatius, amb imports d'entre 25.000 i 1,5 milions d'euros, que no exigeixen més garanties que les del propi projecte empresarial i un equip gestor solvent. Es tracta d' una alternativa de finançament que s'ajusta de manera especialment adequada a les necessitats de la PIME.

L'univers d'empreses que es dirigeixen a ENISA buscant finançament per al seu projecte empresarial és molt ampli, amb presència en tots els sectors i en totes les comunitats autònomes. La cartera històrica d'ENISA supera els 8.685 préstecs destinats a 7.580 empreses, per un import total de més de 1.332 milions d'euros invertits. 

A més, ENISA, a través de l'encàrrec del Govern d’Espanya, ha assumit el paper d'entitat certificadora per a les empreses emergents que volen aprofitar els beneficis fiscals i socials de la coneguda com a Llei de Startups, una legislació pionera a Europa que crea un entorn legal favorable per al creixement i èxit de les start-ups.

Sobre l’ACIISI

L’Agència Canària d’Investigació, Innovació i Societat de la Informació (ACIISI) és l’òrgan amb rang de Direcció General encarregat de desenvolupar les competències relatives a les polítiques i programes públics en matèria d’investigació, desenvolupament tecnològic, innovació empresarial i desplegament de la societat de la informació del Govern de Canàries. Els objectius de l’ACIISI venen marcats per una acció de Govern centrada en el desenvolupament de polítiques de suport a empreses i emprenedors que són els que generen riquesa i ocupació amb dues claus fonamentals: la internacionalització i el coneixement.

Partners Grup CaixaBank
Imagin Agrobank CaixaBank Banca Privada CaixaBank Negocios CaixaBank Empresas CaixaBank Séniors MicroBank CaixaBank Dualiza Payments and Consumer VidaCaixa CaixaBank TECH
Organitzadors territorials / Col·laboradors

PREMIS EMPRÈNXXI | Caixa Emprendedor XXI