Materials innovadors per al seguiment mèdic digital de BestHealth4U

22/09/2021

BestHealth4U, és una empresa especialitzada en el desenvolupament de materials innovadors per a dispositius mèdics que s'adhereixen a la pell, des d'apòsits per a ferides fins a pegats de monitoratge mèdic digital, promovent una millor qualitat de vida i salut per als pacients, al mateix temps que es redueix el seu impacte econòmic i mediambiental.

 

Premis EmprendedorXXI: Com definiries el vostre projecte?

Sónia Ferreira: Les ferides cròniques (ferides postquirúrgiques, úlceres dempeus diabètic, úlceres per pressió, úlceres venoses, etc.) necessiten un seguiment constant, ja que la principal causa de la seva difícil curació és el retard i el tractament inadequat. Sense accés a una formació adequada o a un seguiment professional, els pacients corren el risc de desenvolupar complicacions i empitjorar el seu estat.

Com a solució, BestHealth4U està desenvolupant un innovador apòsit adhesiv.ai terapèutic i amb monitoratge digital, integrat en una app, que connecta als pacients amb el seu metge i proporciona una atenció contínua i segura.

adhesiv.ai tracta i monitora la ferida, evitant les complicacions d'una ferida crònica, la qual cosa comporta un impacte positiu en la qualitat de vida i la salut dels pacients, i una reducció significativa dels costos en la prestació de serveis, hospitalització, infermeria, tractaments antibiòtics i cirurgies d'amputació.

adhesiv.ai marcarà la diferència en la vida i la salut dels pacients que sofreixen ferides.

 

Premis EmprendedorXXI: Com va néixer la idea del vostre projecte?

Sónia Ferreira: BestHealth4U (BH4U) es va crear en 2017 a partir d'una història personal de Sónia Ferreira (Fundadora i CEO), que des dels 7 anys va sofrir greus problemes de pell causats per l'ús continu de dispositius mèdics pegats a la seva pell.

La visió de desenvolupar una nova generació d'adhesius metges capaços de millorar l'atenció al pacient, el seu benestar i la seva qualitat de vida, va ser el punt de partida de BestHealth4U. Els objectius de l'empresa han crescut amb les necessitats del mercat i dels pacients, i la seva missió és desenvolupar solucions innovadores per al sector sanitari que promoguin una millor qualitat de vida i salut per als pacients, amb un cost econòmic i mediambiental reduït.

Recentment, els desenvolupaments de BestHealth4U se centren en solucions per al monitoratge mèdic digital i l'administració transdèrmica (a través de la pell) de fàrmacs controlats. BestHealth4U llança al mercat una nova generació de dispositius mèdics per al control i tractament de ferides cròniques, l'adhesiv.ai. De fet, el projecte

adhesiv.ai va sorgir del nostre soci APTFeridas - Associação Portuguesa de Tratamento de Feridas, ja que al principi de la pandèmia de COVID-19, ens van suggerir que exploréssim les nostres tecnologies i coneixements en biomaterials avançats, per a crear un apòsit que pogués monitorar a distància les ferides.

 

Premis EmprendedorXXI: Quin és el valor diferencial del vostre projecte i què penseu us ha fet guanyar aquest premi?

Sónia Ferreira: adhesiv.ai és una solució única i completa: un apòsit, un sistema de monitoratge i una solució digital que recull i emmagatzema dades, que es diferencia per la seva capacitat de monitorar la ferida sense necessitat de retirar l'apòsit, utilitzant intel·ligència artificial i aprenentatge automàtic per a predir l'evolució de la ferida. Aquest pegat avisa al pacient i al professional sanitari quan la ferida s'està cronificando i infectant, la qual cosa permet al professional sanitari actuar ràpidament i aplicar les estratègies terapèutiques adequades, augmentant així les possibilitats que la ferida cicatritzi correctament, evitant amputacions i tractaments amb antibiòtics. A més, podrà optimitzar el moment dels canvis d'apòsit i detectar de manera preventiva els canvis a l'entorn de la ferida que siguin compatibles amb una infecció.

En augmentar la probabilitat de curació de les ferides, redueix la gravetat i el temps de tractament i, per tant, disminueix els costos, els residus mèdics i millora la qualitat de vida i la salut del pacient. Redueix el cost de la prestació de serveis, els subministraments i el temps d'infermeria, ja que el metge pot controlar al pacient a distància de forma més eficient.

Segons l'informe d'impacte predictiu, adhesiv.ai permet una documentació un 85% més ràpida en comparació amb els mètodes estàndard, una reducció del 67% del temps d'infermeria i una reducció del 41% de les despeses sanitàries.

Mitjançant un dispositiu com adhesiv.ai el pacient pot tenir informació sobre la ferida i conèixer el seu estat de cicatrització en temps real sense necessitat de retirar l'apòsit. Un apòsit típic produeix 150 g de residus, calculant per a l'ús d'un pegat al dia, la qual cosa representa un desaprofitament de 4,5 kg al mes, per pacient. adhesiv.ai pot reduir aquesta xifra a la meitat, minimitzant el desaprofitament d'apòsits en un 50%.

Sobretot, adhesiv.ai aporta qualitat de vida i salut a l'usuari, reduint els costos i l'impacte en el medi ambient.

 

Premis EmprendedorXXI: Com creieu que la vostra proposta us converteix en referents o futurs referents en innovació de la vostra comunitat autònoma?

Sónia Ferreira: Des de la seva creació, l'empresa ha desenvolupat tecnologies innovadores que satisfan les necessitats del mercat tant dels pacients com de les empreses de dispositius mèdics. La seva visió és garantir la màxima satisfacció dels clients, aconseguir notorietat per l'excel·lència en la recerca i ésser una empresa de referència en el mercat internacional de productes sanitaris. Forma part dels valors de BH4U el desenvolupament de solucions mèdiques que millorin l'impacte clínic, social i ecològic dels usuaris de les tecnologies que desenvolupa.

Des de la seva creació, BH4U ha col·laborat amb diverses institucions d'I+D de la seva regió, a més de ser un membre actiu en l'entorn empresarial, concretament en les startups. També ha participat en diversos programes nacionals i internacionals, donant a conèixer la regió i l'excel·lència de la ciència que en ella es desenvolupa. La creació d'una empresa que produeixi materials metges sostenibles crearà llocs de treball a la regió i augmentarà les exportacions nacionals, la qual cosa repercutirà directament en la població i al país.

Forma part del full de ruta de l'empresa per a continuar establint associacions estratègiques, tant amb institucions d'I+D com amb empreses, creixent juntament amb l'ecosistema i la regió.

 

Premis EmprendedorXXI: Si poguessis donar un consell a emprenedors que volen iniciar-se en el vostre sector, quin seria?

Sónia Ferreira: BestHealth4U és una startup sense relació de dependència amb el món acadèmic o altres institucions d'I+D. Aquests han estat els seus socis o subcontractistes per a la prestació de serveis. Per tant, la meva experiència és molt diferent a la de la majoria dels empresaris de l'àrea de la salut que he conegut des que vaig entrar en el món empresarial.

La creació d'una empresa sanitària, amb un full de ruta llarg i costós fins a arribar a un producte vendible, requereix un pla de negoci ben estructurat amb objectius clars. Cal analitzar bé totes les despeses, com I+D, recursos humans, incubació, patents, certificacions, estudis clínics, entre altres, i establir associacions des de la fase de la idea, així com el contacte amb els inversors.

És important conèixer a la comunitat emprenedora, fer amics i no sols fer *networking, perquè els equips sempre són més petits del desitjable i tots estem molt ocupats, però és important saber que si necessitem parlar amb algú d'alguna cosa, la persona que està a l'altre costat ens dedicarà part del seu temps.

 

Premis EmprendedorXXI: Què ha suposat per a la teva empresa guanyar el Premi EmprendedorXXI per al vostre projecte? I a nivell personal com a fundador i CEO?

Sónia Ferreira: Aquest premi va donar visibilitat a BestHealth4U, i va donar a conèixer adhesiv.ai i el potencial del know-how que té l'equip, potenciant els contactes amb el mercat, tant per al negoci, amb potencials clients i inversors, però també per a les col·laboracions, amb institucions d'I+D, hospitals, associacions de pacients, professionals de la salut, per al co-desenvolupament d'adhesiv.ai i fins i tot d'altres productes i projectes.

Aquesta iniciativa també va permetre difondre el problema de les ferides cròniques i conscienciar sobre l'impacte econòmic, social i clínic que tenen en la vida quotidiana i familiar dels pacients amb ferides.

Després de guanyar el premi regional, BestHealth4U va ser nominat a diversos premis Com a fundador i CEO de BestHealth4U, la meva visibilitat i credibilitat davant les institucions i els inversors va augmentar, així com la meva nominació a diversos premis, però això encara no s'ha materialitzat en inversió, que és el que l'empresa necessita en aquest moment per a fer el salt a la globalització.

 

Premis EmprendedorXXI: Com ha estat l'experiència de participar en els Premis EmprendedorXXI aquests últims mesos? Què és el que més valoreu d'aquesta iniciativa?

Sónia Ferreira: Conèixer a persones que s'enfronten a situacions iguals o semblants a les meves, entendre el perquè del seu plantejament i el retorn que va tenir, encara que fos infructuós, em va permetre créixer com a persona i com a responsable de BestHealth4U. L'intercanvi de contactes entre les persones que van formar part del programa va ser un valor afegit per a mi i per a l'empresa, així com les converses amb els inversors, que em van permetre comprendre el seu enfocament, anàlisi i decisió, als quals normalment és difícil accedir.

El viatge a Estònia, un país petit i poc conegut pels portuguesos, va reforçar la meva visió que hem de pensar globalment, i de manera diferent. És important que els governs escoltin les startups i defineixin junts l'estratègia per a l'èxit, i això va ser una cosa que vam comprendre que va marcar la diferència en el desenvolupament d'Estònia.

És important dir que vaig fer amics, i que formaran part del meu futur personal i professional.

 

Premis EmprendedorXXI: Quins són els principals reptes dels pròxims 12 mesos per a la vostra empresa?

Sónia Ferreira: En els pròxims 12 mesos, BestHealth4U se centrarà en les següents activitats:

  • Completar els desenvolupaments del maquinari (adhesiu vestible) i caracteritzar i validar el prototip desenvolupat;
  • Provar i validar el programari i l'algorisme per a predir la cicatrització de ferides quan s'integra amb el maquinari adhesiu portàtil;
  • Estudiar la viabilitat i validar el prototip desenvolupat en un entorn clínic i recollir les opinions dels usuaris (KOL, metges i pacients);
  • Presentar la patent i continuar amb l'estratègia de PI;
  • Dur a terme una exhaustiva recerca de mercat i establir una estratègia comercial ben definida i models de llicència per a aquest mercat específic;
  • Continuar establint associacions i augmentar la xarxa de comercialització i concessió de llicències d'adhesiv.ai, contactant amb empreses de dispositius mèdics interessades a integrar adhesiv.ai en els seus propis productes per a la cura de ferides.
  • Iniciar la certificació de productes segons les GMP, les ISO per a la gestió de la biocompatibilitat, el risc i la qualitat i iniciar la validació clínica dels adhesiv.Ai
  • Recaptar fons i aconseguir inversions que permetin la realització de les activitats anteriors, així com la contractació de més persones especialitzades per a l'equip. 

 

Coneix més sobre els guanyadors d'aquesta edició dels Premis EmprendedorXXI aquí: 

https://www.emprendedorxxi.es/category/ganadores/2020-es/

 

Vanessa Palmer, Business Development Manager @ CaixaBank DayOne

Partners Grup CaixaBank
Imagin Agrobank CaixaBank Banca Privada CaixaBank Negocios CaixaBank Empresas CaixaBank Séniors MicroBank CaixaBank Dualiza Payments and Consumer VidaCaixa CaixaBank TECH
Organitzadors territorials / Col·laboradors

PREMIS EMPRÈNXXI | Caixa Emprendedor XXI