Les tecnologies verdes i la neurociència protagonitzen els Premis EmprendeXXI

22/04/2022

Les start-ups portugueses Píxel Voltaic i Virtuleap van ser les guanyadores de la 5a edició dels premis EmprendeXXI (PEXXI). La iniciativa està organitzada pel Banc BPI i per DayOne, la divisió de CaixaBank especialitzada en empreses tecnològiques i innovadores i els seus respectius inversors, en col·laboració amb la ANI (Agència Nacional d'Innovació de Portugal), i compta amb el suport institucional del Ministeri d'Economia portuguès.

Pixel Voltaic és una spin-off de la Facultat d'Enginyeria de la Universitat de Porto (UPORTO - FEUP) que actua en l'àrea de les energies renovables. Píxel Voltaic desenvolupa tecnologies innovadores per a sistemes fotovoltaics i per a la producció d'hidrogen, incloent cèl·lules solars sensibilitzades per colorants (DSSC, per les seves sigles en anglès) i reactors de metà, respectivament.

Virtuleap actua en l'àrea de la teràpia digital, que combina neurociència i realitat virtual per a tractar problemes cognitius. Desenvolupa aplicacions de realitat virtual, creades per neurocientífics, que diagnostiquen una sèrie de capacitats cognitives i faciliten aquesta informació a través de la seva plataforma corporativa. Virtuleap treballa en col·laboració amb VA Health Care System i amb Pacific Brain Health Center per a desenvolupar la seva solució de diagnòstic i tractament eficaç del dèficit d'atenció i de la deterioració cognitiva.

En l'àmbit de la seva col·laboració amb el Banc BPI i a través del programa Born from Knowledge (BfK), la ANI va atorgar la distinció especial dels Premis BfK a la start-up N9ve, de Aveiro, i li va fer lliurament del trofeu “Arbre del coneixement” per ser la millor finalista nacional “nascuda del coneixement científic i tecnològic”. N9ve, en col·laboració amb la Universitat de Aveiro, investiga i desenvolupa tecnologies en l'àrea de l'extracció, concentració i recuperació d'elements de terres rares (REE, per les seves sigles en anglès) a partir d'aigües contaminades i solucions aquoses, recorrent a macroalgues vives. Es tracta d'una alternativa més ecològica i eficient que el procés d'extracció minera actual.

Les cerimònies de lliurament de premis es van celebrar de manera presencial en la Porto Business School i en la Cidade do Futebol, en Oeiras.

Premis per a les millors empreses de cada territori i sector

La 5a edició dels Premis EmprendeXXI va rebre 763 candidatures a nivell ibèric, de les quals 102 eren portugueses: 61 de la regió Nord i Centre, d'on provenen les guanyadores Píxel Voltaic i N9ve, i 41 de la regió Sud i Illes, on es troba Virtuleap. Els PEXXI se celebren a Portugal i Espanya de manera paral·lela en el cas de les categories territorials (2 a Portugal i 17 a Espanya), i conjuntament en les categories sectorials (Premis Reptes).

En aquests últims, totes les empreses candidates (portugueses i espanyoles) participen en els sis reptes que s'indiquen a continuació: CiudadXXI (ciutats més sostenibles, segures, connectades i adaptades), ViveXXI (digitalització, nous models de negocis i reactivació del sector hoteler, restauració, turisme i oci), SemillaXXI (transformació digital i innovació en el sector agroalimentari), PlanetaXXI (sostenibilitat ambiental), SilverXXI (assegurar l'envelliment actiu i una vida llarga i sana a través de la tecnologia), BancaXXI (un nou model bancari més pròxim al client). Les empreses guanyadores reben una dotació econòmica de 25.000 euros.

A més, amb motiu del 15è aniversari de la iniciativa a Espanya, es concediran dos premis especials de 15.000 euros cadascun. El premi Impacte Social s'atorgarà a l'empresa amb major impacte positiu en la societat, i el premi Deep Tech, a la innovació tecnològica més trencadora.

A part dels premis en metàl·lic, tots els guanyadors i un finalista de cada categoria del repte tindran accés a un programa de formació internacional. El programa Moonshot Thinking for Entrepreneurs està especialment dissenyat per a start-ups amb un alt potencial de creixement, i és impartit per ESADE i experts de Silicon Valley. En ell es combinen sessions formatives amb l'experiència de visitar alguns dels principals centres d'innovació del món.

Premis de referència per a l'ecosistema emprenedor

CaixaBank va iniciar els Premis EmprendeXXI fa 15 anys a Espanya a través de DayOne, i la iniciativa es va ampliar a la participació portuguesa a través del Banc BPI en 2017. Els premis estan dirigits a start-ups joves i innovadores del sector tecnològic, i el seu objectiu és impulsar a les més valentes i amb millors solucions per a respondre als desafiaments del futur, la qual cosa permet accelerar el seu procés de creixement i expansió global.

Des de la seva creació en 2007, el programa ha atorgat 6,7 milions d'euros en premis, dels quals s'han beneficiat més de 900 empreses. Al llarg de la seva història, han participat més de 8900 start-ups, i més de 3500 professionals han format part de comitès i jurats. Amb els Premis EmprendeXXI, CaixaBank i el BPI volen contribuir al desenvolupament d'empreses joves i innovadores amb un elevat potencial de creixement. Al llarg de la seva trajectòria, s'han convertit en un premi de referència per a les start-ups.

Partners Grup CaixaBank
Imagin Banca Privada MicroBank VidaCaixa AgroBank CaixaBank Negocios CaixaBank Séniors Payments and Consumer CaixaBank Empresas CaixaBank Empresas CaixaBank TECH
Organitzadors territorials / Col·laboradors

PREMIS EMPRÈNXXI | Caixa Emprendedor XXI