IKI Health, guardonada als Premis EmprènXXI com la start-up amb més potencial de les Balears

06/05/2024

La start-up IKI Health ha estat reconeguda als Premis EmprènXXI com l’empresa de base tecnològica més innovadora de les Balears. Aquests guardons, atorgats per CaixaBank, a través de DayOne, la seva divisió especialitzada en empreses tecnològiques i els seus inversors, i el Ministeri d’Indústria i Turisme, a través d’ENISA, celebren enguany la seva 17a edició. L’entrega territorial dels Premis EmprènXXI a les Balears compta amb el suport de la Fundació Bit i l’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI), entitat dependent de la Conselleria d’Empresa, Ocupació i Energia.

IKI Health és una plataforma que es dedica a revolucionar la forma en què treballen els professionals de la salut proporcionant teràpies personalitzades i anàlisi de dades per permetre que els professionals de l’atenció mèdica ofereixin la millor atenció possible als seus pacients. El seu projecte ha resultat seleccionat entre les 26 candidatures que s’han presentat als guardons a les Illes.

Els Premis EmprènXXI s’han consolidat com a uns guardons de referència per a l’ecosistema emprenedor, tant a escala nacional com autonòmica.

Impuls a través de formació especialitzada en innovació

Amb aquest guardó, IKI Health ha rebut un premi en metàl·lic de 6.000 euros i l'accés a un programa de formació en un hub d'innovació de referència global. Es tracta de Moonshot Thinking for entrepreneurs, una formació especialment dissenyada per a start-ups amb alt potencial de creixement impartida per professorat d’ESADE.

A més, IKI Health també tindrà l’oportunitat de participar en els Investors Day EmprènXXI, unes jornades on podran mantenir contacte amb inversors i empreses interessades en col·laborar amb l'ecosistema emprenedor, i passaran a formar part de la comunitat AlumniXXI, composta per fundadors i guanyadors d'edicions passades.

L’entrega dels Premis EmprènXXI, celebrada en el marc del DayOne Innovation Summit Balears, ha comptat amb la presència de la directora territorial de CaixaBank a les Balears, María Cruz Rivera; de la directora de Comunicació i Promoció d’Enisa, Carmen Cuesta i del conseller d’Empresa, Ocupació i Energia del Govern de les Illes Balears, Alejandro Sáenz de San Pedro, entre d’altres ponents.

El jurat encarregat de seleccionar l’empresa guanyadora ha estat compost per membres rellevants de l’ecosistema regional d’emprenedoria, com ara Antonio Carmona, secretari general autonòmic d’Innovació i Societat Digital; Silvia Delgado, directora de l’IDI; Yoan Blanc, president de Joves Empresaris; José Antonio Caldés, Director General de la Direcció General d’Empresa, Autònoms i Comerç del GOIB; Sebastián González, Gerent de la Fundació Bit; Marga Martínez, Coordinadora del GsBit; Luis Miguel Herrero, cap de Sector de la delegació ICEX de les Illes Balears; Joan Serra, Soci de BIGBAN Inversors Privats; Susana Munar Sandström Vicesecretària General de la Cambra Mallorca; Gemma Beltrán, directora del departament d’Empreses Tecnològiques i Inversors de CaixaBank DayOne; Rafael Bover, cofundador i COO de Hotelverse, a més de Ramón Juan i Dolors Feliu, director comercial d’Empreses i directora de Banca Retail de CaixaBank a les Balears, la Directora Comunicació i Promoció d’Enisa, Carmen Cuesta i del conseller d’Empresa, Ocupació i Energia del Govern de les Illes Balears, Alejandro Sáenz de San Pedro.

Les empreses més innovadores i amb més potencial de les Balears

A més de IKI Health, en l’esdeveniment han participat la resta de start-ups finalistes a les Balears, que han tingut l’oportunitat de presentar els seus projectes:

  • eBoats Experience: és la base nàutica de lloguer de les embarcacions que es construeixen a Nauta Morgau ecoboats. Aquest astill dissenya, construeix i ven les seves embarcacions amb materials sostenibles i equipant-les amb motors elèctrics.
  • Hotel Treats: marketplace que permet comprar experiències i bons regal en hotels de luxe sense haver-s’hi d’allotjar.
  • TRIPRESALE: marketplace que possibilita la reventa d’estades hoteleres entre particulars.
  • We Are Lab: laboratori d’ecodisseny per a un futur ambiental sostenible amb l’objectiu de dur endavant innovacions concretes en economia circular, en regeneració de biodiversitat marina, en investigació aeroespacial i en alternatives als plàstics amb materials ecològics de petjada de carboni negativa.

Totes aquestes empreses poden ser els futurs referents de l’ecosistema emprenedor a les Illes. Amb aquests guardons, CaixaBank i ENISA reconeixen avui solucions per als reptes del demà, aquells que ens desafien a imaginar un món millor, més sostenible i respectuós.

17 anys fomentant l’esperit emprenedor a Espanya i Portugal

Els Premis EmprènXXI es van crear el 2007 amb la finalitat de fomentar i recolzar aquelles companyies amb menys de tres anys de trajectòria que, a través de la seva feina, generen major impacte en el seu territori i ofereixen les millors solucions als principals reptes de la societat actual. En aquesta línia, des dels seus inicis, el programa ha invertit prop de 8,3 milions d’euros en premis en metàl·lic i en accions d’acompanyament i visibilitat, que han beneficiat gairebé 500 empreses.

Com cada any, en aquesta edició es lliurarà un total de 19 guardons a nivell territorial: 17 a Espanya (un per cada autonomia) i 2 a Portugal (zona nord-centre i Lisboa-sud i Illes) i, d'altra banda, també es premiarà amb 12.000 euros a les 12 empreses que, independentment del territori, ofereixin les millors solucions a alguns dels principals reptes del demà.

Concretament, en aquesta edició s'han definit sis grans reptes concentrats en 12 desafiaments centrats en la preservació dels recursos naturals i l’agricultura sostenible; el benestar dels ciutadans i la prevenció de malalties; el desenvolupament del talent humà; el creixement de ciutats sostenibles; l'aplicació de la innovació i tecnologia en els diferents sectors, i la transformació de les experiències d’oci.

A més, es farà lliurament de dos accessits especials en l'àmbit de la sostenibilitat, a l'empresa més sostenible segons els criteris ESG i a la innovació tecnològica més disruptiva. Ambdós accessits estan dotats amb un premi en metàl·lic de 9.000 euros.

En aquesta edició, els guardons compten amb el suport de diferents empreses del grup, àrees de negoci i divisions de CaixaBank: AgroBank, imagin, VidaCaixa, CaixaBank Séniors, MicroBank, CaixaBank Real Estate & Homes, CaixaBank Payments & Consumer, CaixaBank Hotels & Tourism, CaixaBank Food&Drinks, CaixaBank Tech, Sostenibilitat, Banca Privada, Innovació i CaixaBank Dualiza.

Sobre CaixaBank DayOne

DayOne és la divisió de CaixaBank especialitzada en empreses tecnològiques i els seus inversors. El seu objectiu és acompanyar totes les empreses de base tecnològica, de ràpid desenvolupament i àmbit d'actuació global que realitzen activitats de valor afegit i que financen el creixement en les seves primeres etapes principalment amb fons propis. També disposa de serveis especialitzats per a inversors que donen suport al creixement de l'ecosistema (Business Angels, Venture Capital i Corporates).  

A més, DayOne duu a terme una tasca de banca relacional amb els diferents actors de l'ecosistema, facilitant les relacions, les sinergies, el coneixement i la innovació mitjançant aliances estratègiques. D'aquesta manera, CaixaBank potencia la seva estratègia d'oferir un model de banca especialitzada per segments, totalment ajustada a les necessitats de cada perfil de client.

Actualment, DayOne compta amb espais físics a Barcelona, Madrid, València, Saragossa, Bilbao i Màlaga i té gestors de negoci a Múrcia, Castella i Lleó, Canàries, Sevilla, Galícia i Catalunya. Actualment, ja cobreix i presta serveis especialitzats a 14 comunitats autònomes. Els centres DayOne estan concebuts com a hubs per a la trobada del talent i del capital. La seva principal funció és servir de punt de reunió entre els fundadors d'empreses tecnològiques, els socis que els ajudin a fer créixer el seu negoci i els inversors interessats en empreses innovadores amb potencial de creixement.  

Per contribuir al desenvolupament de joves empreses innovadores amb alt potencial de creixement, l'entitat llança, juntament amb ENISA, cada any des de la seva creació el 2007 els Premis EmprènXXI. Aquests guardons s’han convertit en un reconeixement consolidat en el territori i de referència per a start-ups d'Espanya i Portugal. 

Sobre ENISA

L'Empresa Nacional de Innovación és una societat pública adscrita al Ministeri d'Indústria i Turisme, la missió de la qual és contribuir a que projectes viables i innovadors, impulsats per emprenedores i emprenedors o petites i mitjanes empreses espanyoles, trobin el finançament necessari per desenvolupar-se i competir en un mercat global. 

Aquest impuls financer es materialitza en préstecs participatius, amb imports d'entre 25.000 i 1,5 milions d'euros, que no exigeixen més garanties que les del propi projecte empresarial i un equip gestor solvent. Es tracta d' una alternativa de finançament que s'ajusta de manera especialment adequada a les necessitats de la PIME.

L'univers d'empreses que es dirigeixen a ENISA buscant finançament per al seu projecte empresarial és molt ampli, amb presència en tots els sectors i en totes les comunitats autònomes. La cartera històrica d'ENISA supera els 8.685 préstecs destinats a 7.580 empreses, per un import total de més de 1.332 milions d'euros invertits. 

A més, ENISA, a través de l'encàrrec del Govern d’Espanya, ha assumit el paper d'entitat certificadora per a les empreses emergents que volen aprofitar els beneficis fiscals i socials de la coneguda com a Llei de Startups, una legislació pionera a Europa que crea un entorn legal favorable per al creixement i èxit de les start-ups.

Sobre la Fundació Bit

La missió de la Fundació Bit és encarregar-se d’executar les estratègies de R+D+i, com a instrument del Govern de les Illes Balears, mitjançant la investigació dedicada a l’anàlisi, desenvolupament i el foment de les noves tecnologies i de l’esperit emprenedor de base tecnològica.

La visió de la Fundació Bit és conduir les Illes Balears cap a la Societat de la Informació i el Coneixement incorporant les TIC en la vida dels ciutadans, mitjançant projectes de capacitació, informació i divulgació. A més, ofereix accessibilitat a les Tecnologies de la Informació i Comunicació (TIC) a empreses i administracions, mitjançant la creació i desenvolupament de solucions tecnològiques, i la col·laboració en la digitalització dels seus serveis de manera eficient i eficaç.

Sobre l’IDI

L’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI) és l’agència de desenvolupament regional de Balears dependent de la Conselleria d’Empresa, Ocupació i Energia.

Té com a objectiu impulsar el desenvolupament de l’activitat econòmica i empresarial a les Illes Balears, amb criteris de competitivitat, sostenibilitat, reequilibri territorial i sectorial, i posa a disposició dels emprenedors i de les empreses, especialment de la micro, petita i mitjana empresa, la informació i els mitjans necessaris per a la seva implantació i per millorar la seva gestió i augmentar la seva competitivitat, bé directament, bé mitjançant la coordinació i la col·laboració amb altres entitats públiques i privades amb objectius comuns.

Partners Grup CaixaBank
Imagin Agrobank CaixaBank Banca Privada CaixaBank Negocios CaixaBank Empresas CaixaBank Séniors MicroBank CaixaBank Dualiza Payments and Consumer VidaCaixa CaixaBank TECH
Organitzadors territorials / Col·laboradors

PREMIS EMPRÈNXXI | Caixa Emprendedor XXI