Coneix el Repte SemillaXXI: Transformació digital i innovació en el sector agroalimentari

24/11/2021

En aquesta nova edició dels Premis EmprendedorXXI organitzats per CaixaBank i cootorgados al costat de Enisa a Espanya i Banc BPI a Portugal, proposem sis reptes per a les startups amb capacitat d'oferir resposta els mateixos. En cada repte s'atorgarà un premi de 25.000€ a l'empresa guanyadora, un total de sis per cadascuna d'aquestes categories: BancaXXI, CiudadXXI, PlanetaXXI, SemillaXXI, SilverXXI i ViveXXI. A més, la guanyadora i una finalista accediran al programa de formació internacional “Moonshot Thinking for Entrepreneurs”, visibilitat per al seu projecte en mitjans i esdeveniments, i l'accés a l'ecosistema inversor a través del Investors Day EmprendedorXXI, entre altres.

En l'entrada d'avui expliquem el repte SemillaXXI, dirigit a les startups que busquen solucions tecnològiques relacionades amb la producció agropecuària, tecnologia i productes per a la indústria agroalimentària, la transformació i elaboració de productes agrícoles i alimentaris, per a establir una producció més eficient, efectiva, sostenible i saludable en aquesta indústria. Algunes de les àrees fonamentals de la indústria del foodtech que plantegen solucions tecnològiques en aquest àmbit són les següents: 

  • Agricultura: Actualment la tecnologia i l'agricultura van de la mà, perquè els agricultors han estat tractant de facilitar el treball pesat en els camps. Des d'arades fins a tractors connectats a telèfons mòbils a través de satèl·lits, la tecnologia agrícola ha implementat nombroses millores en l'eficiència. 
  • Biotech: La biotecnologia és una branca interdisciplinària àmplia i relativament nova de les ciències biològiques, que inclou qualsevol aplicació tècnica que utilitzi sistemes biològics i organismes vius o els seus derivats per a crear o modificar productes o processos amb finalitats específics.
  • Data i Monitoratge: Existeixen aplicacions mòbils que permeten el monitoratge de labors agrícoles i tractaments, que substitueixen al registre en paper a l'ús. 
  • Control i geolocalització: Actualment comptem amb aplicacions IOT (Internet of Things) que tenen, entre altres funcions, monitorar en temps real als animals de granja permetent conèixer on estan i si tenen algun problema, gràcies a un servei d'alertes.
  • Reg i reforestació: Mitjançant el desenvolupament de la tecnologia en el reg es plantegen solucions tant en el sector agrícola (Smartfarming) com en parcs i jardins (Smartcity). També és fonamental dur a terme activitats de plantació i reforestació massiva, ja sigui amb el propòsit de compensar la seva petjada de carboni o de realitzar meres activitats de plantació. 
  • Comerç: Les eines de comunicació i col·laboració han d'estar en constant millora per a desenvolupar la digitalització dels negocis i de les seves transaccions comercials. A més, l'obtenció de dades i anàlisis en temps real serveix per a perfeccionar la presa de decisions estalviant temps i despeses administratives, i per a afermar els vincles entre proveïdors i compradors.

Quin tipus de solucions poden presentar-se al repte SemillaXXI?

Alguns dels àmbits en els quals poden treballar les startups candidates són:

  • Agricultura
  • Alimentació
  • Health
  • SaaS
  • Maquinària
  • Biotech, entre altres

En la passada edició dels Premis EmprenedorXXI, l'empresa Agerpix va ser la guanyadora del repte SemillaXXI. Aquesta startup posseeix un sistema capaç de comptabilitzar fruita directament sobre els arbres. Aquest sistema és capaç de fer una predicció de collita amb un 90-95% de precisió fins a dos mesos abans de la mateixa i a més, permet conèixer en temps real el creixement diari de la fruita.Descobreix més sobre Agerpix i la seva experiència en els Premis EmprenedorXXI en aquesta entrevista:

Si tens una solució per al repte SilverXXI, participa en la 15a edició dels Premis EmprenedorXXI!

A més, si presentes la teva candidatura als Premis EmprenedorXXI, podràs participar també en el DayOne Open Innovation Program, on trobaràs el Repte Sèniors: que busca solucions sobre l'envelliment actiu i la lluita contra la fragilitat.

Partners Grup CaixaBank
Imagin Agrobank CaixaBank Banca Privada CaixaBank Negocios CaixaBank Empresas CaixaBank Séniors MicroBank CaixaBank Dualiza Payments and Consumer VidaCaixa CaixaBank TECH
Organitzadors territorials / Col·laboradors

PREMIS EMPRÈNXXI | Caixa Emprendedor XXI