Adamo Robot, reconeguda com la start-up més innovadora de La Rioja en els Premis EmprènXXI

03/03/2023

Adamo Robot ha estat guardonada com la start-up més innovadora de La Rioja en els Premis EmprènXXI. Es tracta d’un reconeixement impulsat per CaixaBank, a través de DayOne, la seva divisió especialitzada en empreses tecnològiques i els seus inversors, i cootorgado pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, a través de ENISA. A La Rioja, l’organització d’aquests guardons compta amb el suport de ADER, Agència de Desenvolupament Econòmic de La Rioja.

Adamo Robot, és el primer robot col·laboratiu en el món, en el camp de la fisioteràpia, capaç de tractar patologies musculoesquelètiques aplicant aire comprimit termorregulable, amb tecnologies termogràfiques i 3D per a diagnòstic i seguiment.

Els Premis EmprènXXI van néixer l’any 2007 amb la voluntat d’impulsar i donar suport a les iniciatives emprenedores, contribuir al desenvolupament de joves empreses amb alt potencial i reconèixer l’impacte social, econòmic i mediambiental que aquests negocis generen en el seu territori. Des de la seva creació, el programa ha invertit 7,5 milions d’euros en metàl·lic i en accions d’acompanyament i que han beneficiat a més de 465 empreses. Enguany, que els premis aconsegueixen la seva 16a edició, 21 start-ups de Catalunya han presentat la seva candidatura.

Premis en metàl·lic i formació

El guardó obtingut per Adamo Robot inclou una dotació econòmica de 6.000 euros i l’accés a un programa de formació internacional. Es tracta d’una formació especialment dissenyada per a start-ups amb alt potencial de creixement, Moonshot Thinking for entrepreneurs, i està impartida per ESADE i experts de Silicon Valley. La seva realització combina sessions formatives amb l’experiència de visitar algun dels principals hubs d’innovació del món.

Així mateix, també tindran l’oportunitat de participar en el Investors Day EmprendeXXI, una jornada on mantindran contacte amb inversors i empreses interessades a col·laborar amb l’ecosistema emprenedor i entrarà a formar part de la comunitat AlumniXXI, amb els fundadors de les empreses guanyadores des de l’inici.

L’acte de lliurament, que ha tingut lloc a Logronyo i ha comptat amb la presència la directora de la Territorial Ebre de CaixaBank, Isabel Moreno; el gerent de ADER, Luis Alonso, i el director de comptabilitat de ENISA, Pedro da Silva Costa, entre altres ponents, s’ha realitzat en el marc de la jornada d’innovació DayOne Innovation Summit, que ha acollit a més una sessió de contingut amb SSHTeam Consulting, Cronica Solutions i Pixelabs, start-ups guanyadores de les edicions de 2020, 2017 i 2016 respectivament.

Les start-ups més innovadores de La Rioja

A més de Adamo Robot, en l’esdeveniment han estat presents les start-ups finalistes, que han presentat els seus projectes i han estat reconegudes pels organitzadors per la seva contribució a millorar la societat. Aquestes han estat les empreses finalistes en CCAA:

  • Altavitis: és una start-up d’alta tecnologia creada per a proporcionar solucions disruptives per a la transformació digital del sector agroalimentari, connectant la ciència d’avantguarda amb el mercat.
  • Umibots: investiga i desenvolupa nous models de mobilitat urbans i industrials, de manera sostenible, autònoma i rendible tant per a la societat com per a les empreses.
  • Graffenus: és una EBT centrada en el desenvolupament i comercialització d’una solució pròpia i integral de Big Data. Es tracta d’una plataforma end-to-end capaç de crear i gestionar solucions segures i d’alt rendiment.
  • Wardyan: plataforma de programari en cloud (SaaS) que permet vídeo gestionar esdeveniments i alarmes de tots els subsistemes integrats, per a tenir el control total del que aquesta passant en l’empresa (esdeveniments de maquines, visites, aforaments…).

Foment de l’esperit emprenedor a Espanya i Portugal

La 16a edició dels Premis EmprènXXI ha rebut un total de 1.135 candidatures procedents d’Espanya i Portugal, la qual cosa representa gairebé un 50% més que l’any anterior. D’aquestes més de 1.100 propostes, l’organització premiarà 19 a nivell territorial: 17 a Espanya (una per comunitat autònoma) i dues a Portugal (zona nord-centro i Lisboa-sud i Illes).
En paral·lel, també es premiarà a les empreses de qualsevol territori que ofereixin les millors solucions a alguns dels reptes actuals que afronta l’entitat i la societat en general. Les empreses seleccionades obtindran un premi en metàl·lic de 20.000 euros i les seves propostes estaran enfocades, concretament, a donar resposta a sis grans desafiaments vinculats al sector financer, les ciutats i pobles sostenibles, la protecció del planeta, la salut, la indústria agroalimentària i el sector del turisme, la restauració i l’oci.

També es lliuraran dos accèssits a l’empresa amb major impacte social i a la innovació més disruptiva.

Així mateix, totes les empreses que s’han presentat als premis tenen accés a sessions formatives en línia de CaixaBank sobre algunes de les principals temàtiques d’interès per a les start-ups. A més, ENISA ofereix als qui participin en aquests premis la possibilitat d’accedir al seu finançament, que està dirigida a l’emprenedoria innovadora, a través del préstec participatiu, mitjançant les seves diferents línies de finançament: Joves Emprenedors, Emprenedors, Creixement, AgroInnpulso i Emprenedores Digitals.

Sobre CaixaBank DayOne

DayOne és la divisió de CaixaBank especialitzada en empreses tecnològiques i els seus inversors. El seu objectiu és acompanyar a totes les empreses de base tecnològica, de ràpid desenvolupament i àmbit d’actuació global que realitzen activitats de valor afegit i que financen el creixement en les seves primeres etapes principalment amb fons propis. També disposa de serveis especialitzats per a inversors que donen suport al creixement de l’ecosistema (Business Angels, Venture Capital i Corporates).

A més, DayOne desenvolupa una labor de banca relacional amb els diferents actors de l’ecosistema, facilitant les relacions, les sinergies, el coneixement i la innovació mitjançant aliances estratègiques. D’aquesta manera, CaixaBank potencia la seva estratègia d’oferir un model de banca especialitzada per segments, totalment ajustada a les necessitats de cada perfil de client.

Actualment, DayOne compta amb espais físics a Barcelona, Madrid, València, Saragossa, Bilbao i Màlaga i té gestors de negoci a Múrcia. Els centres DayOne estan concebuts com hubs per a la trobada del talent i del capital. La seva principal funció és servir de punt de reunió entre els fundadors d’empreses tecnològiques, els socis que els ajudin a fer créixer el seu negoci i els inversors interessats en empreses innovadores amb potencial de creixement.

Per a contribuir al desenvolupament de joves empreses innovadores amb alt potencial de creixement, l’entitat llança cada any des de la seva creació en 2007 els Premis EmprènXXI. Aquests guardons s’han convertit en un reconeixement consolidat en el territori i de referència per a start-ups d’Espanya i Portugal. A més, compta amb un programa d’innovació oberta per a fer costat a les start-ups denominat DayOne Open Innovation Program.

Sobre ENISA

L’Empresa Nacional d’Innovació és una societat pública dependent de la Direcció General d’Indústria i de la PIME (Secretaria General d’Indústria i PIME del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme) que des de 1982 participa activament en el finançament de projectes viables i innovadors, impulsats per pimes, així com per persones emprenedores. L’univers d’empreses que es dirigeixen a ENISA buscant finançament per al seu projecte empresarial és molt ampli, amb presència en tots els sectors i en totes les comunitats autònomes.

Els préstecs participatius de ENISA no exigeixen més garanties que les del propi projecte empresarial i un equip gestor solvent, amb imports d’entre 25.000 i 1,5 milions d’euros. En 2022 el nombre de préstecs aprovats va ascendir a un total 642 operacions (un 14,6% més que en 2021), per un import de més de 105,5 milions d’euros (13,6% més que en 2021), convertint-se així, en la major inversió anual de la seva història amb un nombre d’aprovacions rècord. Des que ENISA iniciés la concessió de préstecs participatius ha invertit més 1.200 milions d’euros i compta amb més de 8.150 préstecs desemborsats i 7.130 empreses finançades.

Sobre ADER

L’Agència de Desenvolupament Econòmic de La Rioja (ADER) és una entitat pública del Govern de La Rioja que s’estableix com un organisme a la disposició de totes les empreses, pimes i autònoms de La Rioja per a acompanyar-los i assessorar-los en cadascuna de les etapes del seu desenvolupament. Des de la ADER, el Govern de La Rioja impulsa el desenvolupament del teixit productiu regional i implementa la política de promoció econòmica i industrial de La Rioja, la qual cosa al seu torn permet generar ocupació estable i de qualitat. Per a això, l’Agència de Desenvolupament Econòmic de La Rioja ofereix diferents línies d’ajudes per a la posada en marxa i funcionament d’empreses, així com altres subvencions per a la consolidació d’autònoms i pimes, és a dir, aborda la realitat empresarial i industrial de La Rioja per a fer-la créixer afavorint la creació d’empreses i generant una atmosfera adequada per a la prosperitat.

A més, des de la ADER, el Govern de La Rioja, dissenya i desenvolupa la política relacionada amb l’emprenedoria oferint assessorament, serveis i orientació perquè qualsevol ciutadà pugui incorporar-se a l’activitat empresarial. Per a això, facilita el camí cap a l’emprenedoria agilitzant els tràmits de creació d’una societat i posant al servei dels usuaris diferents opcions per a llançar noves iniciatives i, a més, posa a la seva disposició espais, serveis de suport i assessorament en el nou Centre d’Orientació i Ocupació de La Rioja (COE), organitza jornades formatives, gestiona beques i promou la incorporació laboral de joves a les empreses de La Rioja a través dels programes d’internacionalització, disseny i R+D+i, entre altres serveis.

Partners Grup CaixaBank
Imagin Agrobank CaixaBank Banca Privada CaixaBank Negocios CaixaBank Empresas CaixaBank Séniors MicroBank CaixaBank Dualiza Payments and Consumer VidaCaixa CaixaBank TECH
Organitzadors territorials / Col·laboradors

PREMIS EMPRÈNXXI | Caixa Emprendedor XXI