Una atenció sanitària eficient en la llar és possible gràcies a Tucuvi, projecte guanyador dels Premis EmprendedorXXI

14/10/2021

En la seua aposta per l'eficàcia tecnològica i l'eficiència dels serveis sanitaris, Tucuvi, projecte guanyador dels Premis EmprendedorXXI, crea un cuidador virtual que permet atendre els pacients en les seues llars.

Coneixem més sobre aquesta iniciativa amb María González, CEO i Co-Fundadora de Tucuvi.  

Premis EmprendedorXXI: Com definiries el vostre projecte? Explica'ns breument.

María González: Tucuvi cerca aconseguir una atenció sanitària més eficient i més accessible per a tots els pacients en la seua llar. Per a això hem desenvolupat un cuidador virtual basat en intel·ligència artificial i tecnologia de veu que cuida dels pacients en la seua llar, escalant la capacitat d'atenció dels professionals sanitaris.  

Premis EmprendedorXXI: Com va nàixer la idea del vostre projecte?

María González: Els fundadors som enginyers biomèdics, i treballant en diferents àrees del sector de la tecnologia sanitària vam veure que hi ha moltes bretxes en l'atenció dels pacients crònics, sobretot dels més majors, perquè no hi ha suficients professionals ni eines per a cobrir l'alta demanda d'atenció que necessiten. I encara que hi ha tecnologia que ajuda, com la telemedicina, moltes vegades no és accessible per a aquest públic, i no estaven rebent les cures que necessitaven en la seua llar.  

Premis EmprendedorXXI: Quin és el valor diferencial del vostre projecte que penseu que us ha fet guanyar aquest premi?

María González: L'accessibilitat, senzillesa, transversalitat i tecnologia. Tucuvi ha desenvolupat una plataforma basada en algorismes estat de l'art d'intel·ligència artificial conversacional, i ha aconseguit adaptar-lo a les situacions reals de la població gràcies a desplegar-los a través del nostre cuidador virtual per telèfon. Acostem l'últim en tecnologia sanitària a tota mena de llars, i hem demostrat una optimització en el temps dels professionals, i una satisfacció molt alta en els pacients sent cuidats. Creiem que el que ens ha fet guanyar aquest premi és la tracció i el potencial que té Tucuvi de transformar l'atenció sanitària, permetent als sistemes de salut proveir una atenció molt més personalitzada a escala.  

Premis EmprendedorXXI: Com creieu que la vostra proposta us converteix en referents o futurs referents en innovació de la vostra comunitat autònoma?

María González: El primer que aconseguim amb Tucuvi són pacients que es senten millor cuidats, i que milloren els seus resultats en salut i qualitat de vida. I això és possible perquè dotem als professionals sanitaris d'una eina que els permet: tindre a tots els seus pacients monitorats, independentment de la seua patologia o de les seues capacitats tecnològiques; agilitar el seu dia a dia, planificar-se millor i optimitzar el seu temps; i prendre millors decisions basades en les dades de les converses. Tot això contribueix a millorar els resultats en salut, reduir el nombre de visites a urgències i rehospitalitzacions, i per tant a fer més eficient el sistema sanitari. Transformar la sanitat és responsabilitat que tota la indústria creiem aliances i estiguem alineats. Estem treballant per a ser referència tecnològica a nivell d'intel·ligència artificial conversacional en salut, i a crear aliances en la definició dels processos assistencials dels pacients en la seua llar.  

Premis EmprendedorXXI: Si pogueres donar un consell a emprenedors que volen iniciar-se en el vostre sector, quin seria?

María González: Primer que seguisquen avant, que encara que és un sector complicat per regulació i cicles de venda, necessita una transformació i l'impacte en els pacients és enorme, paciència i treball constant. Sobretot diria pensar en global i sempre escoltar els pacients.  

Premis EmprendedorXXI: Què ha suposat per a la teua empresa guanyar el Premi EmprendedorXXI per al vostre projecte? I a nivell personal com Co-Fundadora i CEO?

María González: Un gran reconeixement i visibilitat per a l'empresa, i una alegria i una motivació enorme per a tot l'equip per a continuar avançant. A nivell personal, ha sigut una experiència molt enriquidora gràcies tant a l'experiència a Barcelona com Estònia, però sobretot a les persones que he tingut oportunitat de conéixer i compartir durant aquest temps.  

Premis EmprendedorXXI: Com ha sigut l'experiència de participar en els Premis EmprendedorXXI aquests últims mesos? Què és el que més valoreu d'aquesta iniciativa?

María González: Molt profitosa. Destacaria dos aspectes. D'una banda, compartir temps amb altres emprenedors sempre és molt enriquidor. I d'altra banda, poder conéixer de primera mà com s'està desenvolupant l'emprenedoria en altres països. La immersió a Estònia, un país bastant més digitalitzat que Espanya, em va donar una altra visió de com fer les coses i plantejar el llarg termini.  

Premis EmprendedorXXI: Quins són els principals reptes dels pròxims 12 mesos per a la vostra empresa?

María González: En Tucuvi volem que tots els pacients tinguen l'atenció contínua que necessiten en la seua llar, independentment d'on visquen. Durant els pròxims 12 mesos treballarem en aliances amb grans proveïdors sanitaris i indústria que permeten que milers de pacients puguen beneficiar-se de tindre una cura contínua.  

En aquesta entrevista, María González comparteix amb nosaltres detalladament la seva experiència en els Premis EmprendedorXXI com startup guanyadora d'aquesta 14a edició:

   

Partners Grup CaixaBank
Imagin
Banca Privada
MicroBank
VidaCaixa
AgroBank
CaixaBank Negocios
Caixank Séniors
Payments and Consumer
CaixaBanca Empresas
CaixaBanca Empresas
Organitzadors territorials / Col·laboradors

Premis EmprenedorXXI | Caixa Emprendedor XXI