RAW Superdrink s'alcen amb la victòria en els Premis EmprenedorXXI a Astúries

26/02/2021

L'empresa asturiana RAW Superdrink ha guanyat els Premis EmprenedorXXI, impulsats per CaixaBank, a través de DayOne, la seva divisió especialitzada per a empreses de tecnologia, innovació i els seus inversors, i cootorgats pel Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, a través d’Enisa.

A més, l'organització dels Premis EmprenedorXXI compta amb el suport del Principat d'Astúries. El premi inclou una dotació econòmica de 5.000 euros, l'accés a un programa de formació internacional organitzat per ESADE en col·laboració amb experts de Silicon Valley i mentoring especialitzat. Malgrat la situació excepcional que estem vivint per la Covid-19, CaixaBank i Enisa continuen impulsant i donant suport a l'activitat emprenedora, així com reconeixent la important tasca que exerceixen.

En aquesta ocasió, l'acte de lliurament s'ha realitzat de manera telemàtica, en una sessió en la qual han participat la Directora Comercial de CaixaBank a Astúries i Cantàbria, Celia Torío, així com José Bayón, CEO d’Enisa, i Cristina Fanjul, OTC del Govern del Principat d'Astúries entre altres ponents. L'acte de lliurament dels premis s'ha realitzat en el marc de la jornada DayOne Innovation Summit.

Així, els gijoneses han desenvolupat la primera beguda esportiva BIO del mercat. I és que no existeix una beguda isotònica com RAW, els ingredients de la qual procedeixen d'agricultura ecològica certificada pels segells BIO de la Unió Europea. A més, un dels objectius pels quals va néixer RAW va ser per proporcionar una alternativa molt més saludable que la competència al no contenir ensucris afegits i promoure una alimentació més equilibrada allunyada de les quantitats de sucres que s'ofereixen en aquesta mena de sector que poden provocar obesitat, diabetis o altres malalties derivades d'una alimentació alta en sucres. Una beguda apta per a vegans i celíacs que recupera electròlits i aconsegueix una hidratació 100% lliure de sucres.

A més hi ha una innovació en la creació del producte, creat des de zero i una aposta de valor basats en productes BIO d'agricultura europea i no europea. A més del guanyador, també han estat finalistes Human Analytics, els qui han creat SPODHA, una eina que serveix per relacionar a tots els actors que intervenen en l'activitat física, introduint el control de la salut en la pràctica esportiva d'una manera real, aplicant tècniques de machine learning per prevenir i predir no sols estats de rendiment, sinó també controlant des d'un punt de vista cardiovascular l'estat de salut, unint salut i esport d'una manera efectiva i útil; Meteorbyte Studios, que ha desenvolupat un projecte que ajuda a reactivar el sector de l'oci mitjançant un model de negoci innovador, partint d'una empresa de base tecnològica en la qual es desenvolupen projectes d'intel·ligència artificial, algoritmes data i eines pròpies de desenvolupament.

Amb l'editorial, es fa costat a nous creadors de videojocs per llançar els seus productes al mercat, que d'una altra forma no anirien endavant, alhora que s'aprofita l'oportunitat de potenciar el sector dels videojocs i l'oci digital a Astúries; Room2030, una nova solució basada en la tecnologia, tant integrada en el producte com en la producció en sèrie d'aquest. Plantegen un model de negoci que aporta valor a la zona a través de la startup ROOM2030 i de la fàbrica futura que proporcioni una nova manera de fabricar habitacions tecnològiques avançades, més pròximes a la indústria de l'automòbil, aeronàutica que a la construcció tradicional; i Seerstems Robòtica Sistemes es proposa com una empresa d'Enginyeria capaç d'actuar com a consultor tècnic, proveint a la indústria de noves solucions que incrementin la seva competitivitat mitjançant la implantació de sistemes robòtics no tripulats.

Una beguda d'esportistes i per a esportistes

Fernando Alonso, el Movistar Team, Aleix Espragaró, el Celta de Vigo o la Selecció Espanyola de Rugbi. Aquests són alguns dels exemples del planter d'aliats esportius que té RAW Superdrink i, malgrat la seva joventut, denoten la força del producte dissenyat per l'asturià Rubén González, CEO de l'empresa. “La idea de RAW Superdrink sorgeix per una necessitat. Els consumidors actuals han canviat els seus hàbits de consum, les seves preferències i la seva alimentació. I fins llavors no existia cap beguda que atengués tot això”, apunta el vigent guanyador dels Premis Emprenedor XXI. “Ara l'esportista busca productes sense sucres afegits, que siguin ecològics. A més el món de l'esport cada vegada és més ‘mainstream’ i nosaltres volem ser la marca que lideri aquest canvi”, explica González. En aquest sentit, la resposta del sector esportiu, en paraules del CEO de RAW Superdrink, ha estat molt positiva. “Quan llances un producte tan trencador, sempre et sorgeixen aquests dubtes de veure com reaccionaran els consumidors i en el nostre cas els esportistes, ja que partim i vam néixer des d'aquí. Però el que ens ha sorprès és que tots els esportistes del nostre voltant s'han acostat a nosaltres pel mateix: els valors de marca i perquè aquest producte respecta les necessitats fonamentals de qualsevol esportista a la recerca d'aquesta optimització del rendiment”, apunta González.

En el que al reconeixement es refereix, Rubén González confessa que “és un reconeixement del treball que fem durant aquests últims anys i és un alè per a nosaltres. Hi havia uns projectes molt importants en aquesta edició, la qual cosa reforça més si cap el valor d'aquest premi”. Un premi que els donarà impuls en els seus pròxims reptes. “Durant la primera fase vaig estar dos anys desenvolupant el líquid, ja que no hi havia cap igual en el mercat. En aquests dos últims anys hem estat construint marca i difonent els nostres valors. A partir d'ara el nostre focus estarà en la diversificació i amplificació del producte en altres mercats com a Sud-amèrica, Mèxic i els Estats Units, entre altres”, conclou Rubén González.

Premis a les millors empreses de cada territori i de cada sector

En aquesta edició, en la qual han participat un total de 955 empreses d'Espanya i Portugal, es lliuren 19 guardons a nivell territorial a les empreses de nova creació amb major impacte en el seu territori: 17 a Espanya (un per comunitat autònoma) i 2 a Portugal (zona nord-centre i Lisboa-sud i Illes), que rebran un premi en metàl·lic de 5.000 euros. A més, es premiarà a les empreses que ofereixin les millors solucions als principals reptes de la societat actual, que obtindran un premi en metàl·lic de 15.000 euros. En total, s'han definit un total de 8 reptes: Ciutat XXI (ciutats més sostenibles, segures, connectades i adaptades), Viu XXI (digitalització, nous models de negoci i reactivació del sector hoteler, restauració, turisme i oci), Benestar XXI (la salut dels ciutadans), Llavor XXI (transformació digital i innovació en el sector agroalimentari), Planeta XXI (la sostenibilitat mediambiental), Banca XXI (un nou model de banca més pròxima al client), Junts XXI (iniciatives d'impacte social), Deeptech XXI (augmentar la competitivitat de la indústria gràcies a la ciència i la transferència tecnològica).

Tant els guanyadors a nivell territorial com els guanyadors de les diferents categories i un finalista de cada repte també tindran accés a un programa de formació internacional i mentoring especialitzat. A més, totes les empreses guanyadores dels premis i les finalistes dels reptes participaran en el Investors Day EmprenedorXXI i tots els participants d'aquesta edició podran accedir al DayOne Open Innovation Program per a realitzar una prova de concepte amb CaixaBank. Enguany, els guardons compten amb el suport d’AgroBank, CaixaBank Digital Business, CaixaBank Payments & Consumer, Zone2boost, Imagin, MicroBank, VidaCaixa, Banca d'Empreses, Negoci Immobiliari, CaixaBank Hotels&Tourism, Banca Privada, Banca de Particulars, CaixaBank Sèniors i CaixaBank Negocis. Així mateix, la convocatòria compta amb el suport i col·laboració d'entitats internacionals com l'Ambaixada d'Israel a Espanya o l’Agência Nacional da Inovaçao de Portugal.

Premis de referència per a l'ecosistema emprenedor

Des de la seva creació el 2007, el programa ha invertit 6,7 milions d'euros en premis en metàl·lic i accions d'acompanyament, que han beneficiat a més de 430 empreses. Al llarg de la seva història, han participat més de 8.900 start-ups i més de 3.300 professionals han estat involucrats en comitès i jurats. Amb els Premis EmprenedorXXI, CaixaBank i Enisa tenen l'objectiu de contribuir al desenvolupament de joves empreses innovadores amb alt potencial de creixement. Al llarg de la seva trajectòria, s'han consolidat com un guardó de referència per a start-ups d'Espanya i a partir de 2018 també a Portugal.

Conselleria d'Indústria, Ocupació i Promoció Econòmica

La Conselleria d'Indústria, Ocupació i Promoció Econòmica, en el marc del procés de concertació social, última l'elaboració del Programa de Foment de la Cultura Emprenedora 2021-2023 que s'articularà en cinc eixos: promoció de la cultura emprenedora; posada en marxa de nous negocis passant de la idea a la constitució; consolidació empresarial; finançament i difusió de les actuacions. El Govern d'Astúries desenvolupa polítiques i programes de foment de l'emprenedoria a través de la Direcció General de Comerç, Emprenedors i Economia Social en coordinació amb l’Idepa, el CEEI, Valnalón i la Xarxa Crea de Centres d'Empreses públics.

Partners Grup CaixaBank
Imagin
Banca Privada
MicroBank
VidaCaixa
AgroBank
CaixaBank Negocios
Caixank Séniors
Payments and Consumer
CaixaBanca Empresas
CaixaBanca Empresas
Organitzadors territorials / Col·laboradors

Premis EmprenedorXXI | Caixa Emprendedor XXI