IPLEXMED i GREENMETRICS.AI són les start-ups més innovadores de Portugal

18/04/2024

La 7a edició dels Premis EmprènXXI va reconèixer a IPLEXMED, de Braga, com la start-up més innovadora del nord i del centre de Portugal, mentre que GREENMETRICS.AI, de Lisboa, va ser la guanyadora de la regió sud i de les illes, en una cerimònia celebrada en l'espai BPI All in One de Lisboa.

Aquesta iniciativa està promoguda per BPI a Portugal i per CaixaBank a Espanya, a través de DayOne, la seva divisió especialitzada en empreses tecnològiques i els seus respectius inversors, i pretén impulsar el talent de les start-ups de base tecnològica i digital que demostrin capacitat per a donar resposta als Reptes del Demà.

IPLEXMED està desenvolupant la nova generació de dispositius de diagnòstic genètic ràpid, portàtil i conectable amb qualitat de laboratori en favor de la salut. El seu objectiu és aconseguir que el diagnòstic clínic sigui ràpid i accessible, tant durant les consultes mèdiques com eventualment a les cases dels pacients, i, d'aquesta manera, aconseguir identificar infeccions que, d'una altra forma, podrien passar desapercebudes.

GREENMETRICS.AI impulsa la innovació en el camp de l'adaptació al canvi climàtic i de la sostenibilitat ambiental. A través de la implementació de sensors intel·ligents i anàlisis de dades avançades, ajuda a ciutats i comunitats a respondre als canvis extrems i a optimitzar l'ús dels recursos naturals.

Totes dues empreses rebran una dotació econòmica de 6.000€, accés a un programa de formació internacional impartit pel MIT de Boston (els EUA) i mentoria especialitzada.

L'Agència Nacional d'Innovació de Portugal (ANI), col·laboradora dels Premis EmprènXXI, també va concedir una distinció a GLOOMA, a través del programa Born from Knowledge (BfK), així com una dotació econòmica independent de 2.500€. Glooma actua en l'àrea del monitoratge de la salut mamària i ha creat un dispositiu mèdic escalable, domèstic i portàtil que permet monitorar i detectar anomalies en la textura del teixit mamari combinant sensors de pressió i intel·ligència artificial.

Les candidates competiran en el premi a nivell ibèric per a resoldre els Reptes del Demà

Els Premis EmprènXXI van ser impulsats per primera vegada a Espanya fa 17 anys per CaixaBank, a través de DayOne. En 2017, la iniciativa es va estendre a Portugal a través de BPI. Els Premis EmprènXXI se celebren en els dos països, de manera paral·lela en el cas de les categories territorials (2 zones a Portugal i 17 a Espanya).

Totes les empreses candidates (incloent a les guanyadores territorials) participen també, a nivell ibèric, en els 12 premis "Reptes del Demà" (amb 6 categories i 12 subcategories), que reconeixeran a les empreses que presentin solucions per a respondre als desafiaments futurs del planeta i de la societat. Les guanyadores d'aquestes categories rebran un premi de 12.000€.

Així mateix, es concediran dos Accèssits especials amb una dotació de 9.000€ cadascun: el Premi a la Sostenibilitat per a l'empresa més sostenible segons criteris ESG i el Premi Deeptech a la innovació tecnològica més disruptiva.

A part dels premis econòmics, els guanyadors tindran accés a un programa d'acompanyament i formació en un hub d'innovació de referència internacional i a participar en els Investors Day EmprènXXI. A més, tindran la possibilitat de participar en el programa DayOne Open Innovation per a realitzar una prova pilot amb CaixaBank.

Premis de referència per a l'ecosistema emprenedor

Els Premis EmprènXXI estan dirigits a start-ups joves (amb menys de tres anys) i innovadores del sector tecnològic. CaixaBank i BPI pretenen impulsar a aquestes joves empreses amb solucions per a respondre als reptes del futur, permetent accelerar el seu procés de creixement i expansió global.

A més de BPI, els premis compten amb el suport de diverses empreses, àrees de negoci i divisions del Grup CaixaBank: AgroBank, imagin, VidaCaixa, CaixaBank Sèniors, MicroBank, CaixaBank Real Estigues & Homes, CaixaBank Payments & Consumer, CaixaBank Hotels & Tourism, CaixaBank Food&Drinks, CaixaBank Tech, Sostenibilitat, Private Banking, Innovació i CaixaBank Dualiza.

Des de la seva creació en 2007, el programa ha atorgat 7,5 milions d'euros en premis, dels quals s'han beneficiat més de 465 empreses. Al llarg de la seva història, han participat més de 10.700 start-ups i més de 3.750 professionals han col·laborat en els comitès i jurats.

Partners Grup CaixaBank
Imagin Agrobank CaixaBank Banca Privada CaixaBank Negocios CaixaBank Empresas CaixaBank Séniors MicroBank CaixaBank Dualiza Payments and Consumer VidaCaixa CaixaBank TECH
Organitzadors territorials / Col·laboradors

PREMIS EMPRÈNXXI | Caixa Emprendedor XXI