Els biscains Ironchip Telco guanyen els Premis EmprenedorXXI

16/04/2021

L'empresa biscaïna Ironchip Telco ha guanyat els Premis EmprenedorXXI, impulsats per CaixaBank, a través de DayOne, la seva divisió especialitzada per a empreses de tecnologia, innovació i els seus inversors, i cootorgats pel Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, a través d’Enisa, a més de la col·laboració del Govern basc.

El premi inclou una dotació econòmica de 5.000 euros, l'accés a un programa de formació internacional organitzat per ESADE en col·laboració amb experts de Silicon Valley i mentoring especialitzat. Malgrat la situació excepcional que estem vivint per la COVID-19, CaixaBank i Enisa continuen impulsant i donant suport a l'activitat emprenedora, així com reconeixent la important tasca que exerceixen.

En aquesta ocasió, l'acte de lliurament s'ha realitzat de manera telemàtica, en una sessió en la qual han participat Dorleta Ugarte, Directora de Desenvolupament de Negoci d'Empreses de CaixaBank en la zona Nord; Pedro Da Silva Costa, Director Econòmic Financer d’ENISA; i Leyre Madariaga, Directora d'Emprenedoria del Govern basc.

Així, aquesta start-up biscaïna crea productes de ciberseguretat basats en geolocalització amb una tecnologia que es basa en un sistema d'autenticació multifactor per a alts requisits de seguretat de la informació, que permet utilitzar una geoposició secreta com a clau d'accés a un servei.

D'aquesta manera, Ironchip Location-Based Security o LBS, permet a les empreses protegir la identitat digital al llarg de la cadena de valor en la qual es situen els seus empleats, clients, proveïdors i mitjans logístics. Un dels elements fonamentals d'aquest sistema és que no utilitza la latitud i longitud d'un mapa, alguna cosa que qualsevol atacant pot esbrinar en google maps, sinó que analitza les ones de ràdio d'un lloc en concret per  crear una petjada única que l'identifiqui.

Además, entre los finalistas también se encuentran:

  • LINQcase, que ajuden a la indústria en la seva "journey to zero", subministrant solucions d'intralogística intel·ligent per eliminar parades per falta de consumibles de materials, així com màquines d'inspecció no destructiva que redueixen peces dolentes.
  • Ludus Global, que utilitza tecnologies de realitat virtual per  democratitzar la formació, fent ús d'entorns de realitat virtual d'una manera no vista fins ara i dotant de contingut concret que pot ser entrenat d'una forma completament nova i totalment segura.
  • Nymiz Software Company, que té com a objectiu desenvolupar una plataforma amb un programari d'anonimització i pseudo anonimització de dades personals que permeti a les empreses i administracions públiques protegir la privacitat de les dades personals dels seus clients, integrant diferents tecnologies amb una base d'aprenentatge basada en regles i diccionaris juntament amb algorismes basats en Intel·ligència Artificial, Machine Learning i Processament de Llenguatge Natural (PLN).
  • Orvium, que han desenvolupat un producte que presenta un canvi de paradigma en el model actual de publicacions científiques ja que posa en control a l'autor de l'article científic en lloc de mantenir intermediaris que aporten un valor limitat al procés. A més, el seu model introdueix un component social i de comunitat molt important per garantir que tot el procés es realitza de manera ètica i participativa.

Una petjada única a base d'ones de ràdio

Així amb tot, Jose Fernando, CEO d’Ironchip Telco, confessa que “és un reconeixement al treball que fem durant aquests últims anys i és molt important per a nosaltres, donada la situació per desgràcia avui no hem pogut estar tots junts però el premi és de cadascun dels quals componen Ironchip Telco i que han fet possible estre projecte. Hi havia uns projectes molt forts en aquesta edició, i haver pogut imposar-nos a tots ells reforça més si cap el valor d'aquest guardó”. Un premi que els donarà impuls en els seus pròxims reptes. “Això sobretot ens donarà l'oportunitat de donar a conèixer-nos encara més, que al seu torn ens pot portar noves oportunitats de negoci per poder continuar creixent com a empresa”, apunta Fernando. La idea d'aquest projecte sorgeix amb la finalitat de solucionar una sèrie de problemes d'una manera que fins avui no s'havia fet. “Ens valem del Big Data i de la Intel·ligència Artificial, i el que aconseguim amb el nostre sistema és que es pugui certificar la identitat de l'usuari gràcies entre altres coses a geolocalització. Però el nostre valor afegit és que la nostra tecnologia fa una anàlisi de totes les ones de ràdio que es troben en l'ambient per crear una petjada única que identificar a aquest lloc”, apunta el CEO de la start-up biscaïna. Amb aquest reconeixement, Fernando assenyala “poder continuar creixent en un curt termini i donar resposta a una necessitat que abasta a molts sectors del nostre dia a dia i que cada vegada estarà més demandat”.

Premis a les millors empreses de cada territori i de cada sector

En aquesta edició, en la qual han participat un total de 955 empreses d'Espanya i Portugal, es lliuren 19 guardons a nivell territorial a les empreses de nova creació amb major impacte en el seu territori: 17 a Espanya (un per comunitat autònoma) i 2 a Portugal (zona nord-centre i Lisboa-sud i Illes), que rebran un premi en metàl·lic de 5.000 euros. A més, es premiarà a les empreses que ofereixin les millors solucions als principals reptes de la societat actual, que obtindran un premi en metàl·lic de 15.000 euros. En total, s'han definit un total de 8 reptes: Ciutat XXI (ciutats més sostenibles, segures, connectades i adaptades), Viu XXI (digitalització, nous models de negoci i reactivació del sector hoteler, restauració, turisme i oci), Benestar XXI (la salut dels ciutadans), Llavor XXI (transformació digital i innovació en el sector agroalimentari), Planeta XXI (la sostenibilitat mediambiental), Banca XXI (un nou model de banca més pròxima al client), Junts XXI (iniciatives d'impacte social), Deeptech XXI (augmentar la competitivitat de la indústria gràcies a la ciència i la transferència tecnològica).

Tant els guanyadors a nivell territorial com els guanyadors de les diferents categories i un finalista de cada repte també tindran accés a un programa de formació internacional i mentoring especialitzat. A més, totes les empreses guanyadores dels premis i les finalistes dels reptes participaran en el Investors Day EmprenedorXXI i tots els participants d'aquesta edició podran accedir al DayOne Open Innovation Program per realitzar una prova de concepte amb CaixaBank. Enguany, els guardons compten amb el suport d’AgroBank, CaixaBank Digital Business, CaixaBank Payments & Consumer, Zone2boost, Imagin, MicroBank, VidaCaixa, Banca d'Empreses, Negoci Immobiliari, CaixaBank Hotels&Tourism, Banca Privada, Banca de Particulars, CaixaBank Sèniors i CaixaBank Negocis. Així mateix, la convocatòria compta amb el suport i col·laboració d'entitats internacionals com l'Ambaixada d'Israel a Espanya o l’Agência Nacional da Inovaçao de Portugal.

Premis de referència per a l'ecosistema emprenedor

Des de la seva creació el 2007, el programa ha invertit 6,7 milions d'euros en premis en metàl·lic i accions d'acompanyament, que han beneficiat a més de 430 empreses. Al llarg de la seva història, han participat més de 8.900 start-ups i més de 3.300 professionals han estat involucrats en comitès i jurats. Amb els Premis EmprenedorXXI, CaixaBank i Enisa tenen l'objectiu de contribuir al desenvolupament de joves empreses innovadores amb alt potencial de creixement. Al llarg de la seva trajectòria, s'han consolidat com un guardó de referència per a start-ups d'Espanya i a partir de 2018 també a Portugal.

Sobre Grupo SPRI

L'Agencia de Desarrollo Empresarial del Govern Basc busca donar suport i impuls a les empreses basques a través dels diversos programes i serveis amb els quals traslladar les diferents polítiques del Govern Basc, donant així resposta al teixit empresarial basc. I és que les empreses basques troben en el Grup SPRI aquelles eines amb les quals internacionalitzar-se, emprendre, finançar-se, localitzar sòl industrial, aplicar les noves tecnologies, innovar o portar al procés d'entrar en la Nova Indústria, la Basque Industry 4.0.

Partners Grup CaixaBank
Imagin
Banca Privada
MicroBank
VidaCaixa
AgroBank
CaixaBank Negocios
Caixank Séniors
Payments and Consumer
CaixaBanca Empresas
CaixaBanca Empresas
CaixaBanca TECH
Organitzadors territorials / Col·laboradors

PREMIS EMPRÈNXXI | Caixa Emprendedor XXI