Els biscaïns Innitius guanyen els Premis EmprenedorXXI al País Basc

14/02/2020

L’empresa biscaïna Innitius ha guanyat els Premis EmprenedorXXI al País Basc, impulsats per CaixaBank, a través de DayOne, la seva divisió especialitzada per a empreses de tecnologia, innovació i els seus inversors, i coatorgats pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, a través d’Enisa. En aquesta cita, celebrada al Palau de Congressos d’Europa de Vitoria-Gasteiz també hi han participat com a organitzadors el Govern basc i el Grup SPRI.

L’objectiu clínic del dispositiu d’Innitius és diferenciar entre els falsos parts prematurs i els parts reals, i amb això pretén millorar el diagnòstic de pacient i reduir els costos associats amb les hospitalitzacions innecessàries i l’administració de fàrmacs a les pacients. Amb això, el FineBirth, que així és com s’anomena el dispositiu, reduirà el nombre d’hospitalitzacions innecessàries; reduirà l’ús de teràpies perjudicials per a la pacient: antibiòtics; reduirà el trauma psicològic de la mare; permetrà al metge centrar els seus recursos en la intervenció del part per millorar els resultats neonatals; optimitzarà el flux de treball de l’obstetre; reduirà les decisions subjectives i els costos derivats de les hospitalitzacions innecessàries.

FineBirth s’està desenvolupant com un dispositiu stand-alone i portàtil, així com un dispositiu add-on per als sistemes actuals d’ultrasons. Amb una prova de baix cost per a cada pacient i sense contraindicacions, qualsevol obstetre pot fer servir fàcilment aquest test en qualsevol entorn mèdic on siguin ateses les pacients de part: consultes, emergències o sales de part. Comparat amb com es duu a terme el diagnòstic d’amenaces de part preterme avui dia (test IVD i/o cervicometria als hospitals de referència), Innitius busca descentralitzar el test i acostar-lo al pacient tant com sigui possible, obrint una nova eina per a centres d’atenció primària, hospitals rurals i països del tercer món (que actualment no tenen accés als costosos equips d’ecografia).

En paraules d’Alberto García, un dels responsables de l’empresa, “aquest premi és la recompensa a dos anys de feina. És d’agrair que un esdeveniment d’aquest tipus empenyi i animi els emprenedors a continuar treballant i, sobretot, ens posi en contacte els uns amb els altres per a poder continuar millorant i sent competitius”. Pel que fa a la resta de finalistes, i malgrat la recurrència de la frase, “el premi no és el més important, aquestes trobades ens ajuden a poder créixer i entendre tots els punts de vista”. Sobre el projecte, assenyala que el germen va sorgir “mentre al laboratori analitzàvem el desgast del formigó en ponts. A partir d’un ‘advisor’, ens van comentar que hi havia clíniques que treballaven en l’anàlisi del desgast dels colls d’úter i en el moment en què es va demostrar que la forma de l’úter marca el desenvolupament de l’embaràs, és quan neix la nostra empresa”, comenta. “Aquest projecte, a més, ens omple molt ja que té una part social molt important. Ajuda a prevenir i a millorar la salut tant de les mares com dels nadons prematurs, i ens pot anticipar a les seqüeles que produeixen actualment aquests parts”, confessa García.

El premi inclou una dotació econòmica de 5.000 euros i l’accés a un programa internacional d’acompanyament a Silicon Valley, organitzat per Esade en col·laboració amb la Singularity University, o un curs internacional de creixement empresarial, Ignite Fast Track, de la Universitat de Cambridge (Regne Unit).

El guardó s’ha lliurat en el marc de la jornada d’innovació, tecnologia i emprenedoria ‘DayOne Innovation Summit’, un programa creat per CaixaBank DayOne, que ha reunit els principals players de l’ecosistema emprenedor, tecnològic i inversor basc. Una cita que ha estat presidida per Arantxa Tapia, consellera de Desenvolupament Econòmic i Infraestructures del Govern basc; Juan Pedro Badiola, director territorial Nord de CaixaBank; i Galo Gutiérrez, director general d’Indústria i Pime del Govern d’Espanya.

A més de la guanyadora, les quatre empreses finalistes han estat: 

  • Multiverse Computing: que proposa aplicar solucions de computació quàntica i intel·ligència artificial avançada a problemes de finances i economia.
  • Berba: una startup que ofereix serveis de traducció amb solucions avançades per a oferir traduccions de més qualitat, rapidesa i al millor preu. Per a fer-ho, reforcen la feina del traductor amb intel·ligència artificial (IA), una tecnologia que permet gestionar projectes de traducció a gran velocitat, optimitzant costos i períodes de lliurament.
  • E-PROCESS MED: que ha desenvolupat un sistema avançat i basat en el núvol que garanteix un protocol de consentiment informat per a pacients i professionals de la salut; i Eurocybcar, primera empresa que ha desenvolupat un test que verifica el nivell de ciberseguretat d’un vehicle basant-se en la privacitat de les dades del viatger i els sistemes informàtics que conviuen en un cotxe i que garanteixen la seguretat de l’usuari.

Jornada DayOne Innovation Summit al País Basc

A la jornada DayOne Innovation Summit celebrada al Palau de Congressos d’Europa de Vitoria-Gasteiz, l’entitat ha reunit més d’un centenar de persones. Al llarg de la jornada, s’han celebrat workshops, masterclass, ponències i taules rodones, en què experts com Alfons Cornella, fundador de l’Institute of Next, ha explicat des de la seva experiència personal, el seu viatge exploratori de 6 setmanes per les principals ciutats xineses, encoratjant l’ecosistema europeu a aprendre més sobre la revolució en innovació a la Xina.

A més, hi ha hagut dues taules rodones i ponències, en què s’ha analitzat la importància de la innovació i l’emprenedoria. En una hi ha hagut també l’alcalde de Vitoria-Gasteiz, Gorka Urtaran. En aquesta cita ha ressaltat que Vitoria-Gasteiz és referència mundial en matèria de sostenibilitat “gràcies a la feina que han fet moltes persones durant dècades. És fruit de l’esforç i compromís de diferents alcaldes, de les i els tècnics municipals i de la ciutadania, que s’ha implicat per interioritzar aquest caràcter green de la nostra ciutat fins a fer-lo part de la nostra identitat i un dels principals elements de la nostra gran qualitat de vida”.

Partners Grup CaixaBank
Imagin Agrobank CaixaBank Banca Privada CaixaBank Negocios CaixaBank Empresas CaixaBank Séniors MicroBank CaixaBank Dualiza Payments and Consumer VidaCaixa CaixaBank TECH
Organitzadors territorials / Col·laboradors

PREMIS EMPRÈNXXI | Caixa Emprendedor XXI